Med alle midler ?

Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen er stadig tavse om den alvorlige konflikt i Gaza.
Udenrigsminister Martin Lidegaard har efter ugers tavshed udtalt, at han er venner med Israel, selvom de gør det svært for ham at støtte dem. Ingen fordømmelse af de israelske bombninger.
"Der findes ingen retfærdiggørelse af sådanne angreb", har Tysklands statsminister Angela Merkel udtalt om raketangrebene fra Gaza mod Israel. Ingen fordømmelse af de israelske bombninger.
Frankrigs præsident François Hollande har givet Israel "fuld støtte til at bruge alle midler for at beskytte sin befolkning." Ingen fordømmelse af de israelske bombninger.
USA fordømmer raketangrebene, dog med en lille formaning til Israel om at "moderere" angrebene. Ingen fordømmelse af de israelske bombninger.
Norges udenrigsminister Børge Brende fordømmer raketterne, men påpeger samtidig det som burde være åbenbart for alle vestlige statsledere: Nemlig at Israels angreb ikke står i forhold til raketangrebene fra Hamas.
Det er et brud på folkeretten, når Hamas sender raketter mod civile områder. Det må naturligvis fordømmes.
Det er heller ingen grund til at bagatellisere israeleres frygt for raketangreb og deres menneskelige tab.
Men man skal være en temmelig forstokket Israel-allieret, på niveau med DFs Søren Espersen, for ikke at kunne få øje på proportionerne i konflikten.
De færreste palæstinensiske raketter rammer deres mål, og i skrivende stund er 3 israelere blevet dræbt af raketterne. Israelerne har bombesikre rum, sirener og antiraketsystemer. Hvis de ønsker at flygte fra raketterne, kan de frit gøre det.
I Gaza er 1,7 millioner mennesker stuvet sammen på et lille område på størrelse med Langeland, uden beskyttelsesrum og uden flugtmuligheder. De lever i det, der bedst kan sammenlignes med et fængsel.
Mens dette skrives er dødstallene i Gaza kommet op mere end 500 personer. Sårede strømmer til sygehusene, der er i en elendig forfatning, 24 timer i døgnet. Traumatiserede småbørn i Gaza prøver at sove med fingrene i ørene, eller græder sig i søvn over tabet af forældre, brødre eller søstre.
Besættelsesmagten Israels tæppebombning af den tæt befolkede Gaza-stribe er en hensynsløs kollektiv afstraffelseskampagne mod palæstinenserne. Det er et brud på folkeretten og må fordømmes.
Det er pinlig og dobbeltmoralsk når vestlige regeringer er mere optaget av Israels ret til forsvar, end af at civile rammes på bestialsk vis. Og det faktum, at det er en besættelsesmagt, der slår til overfor et besat folk, bliver helt usynlig.
Det er godt at udviklingsminister Mogens Jensen i Danmark har bevilget lidt penge til det humanitære arbejde i Gaza. Og det er godt at udenrigsminister Brende arbejder i Norge taler for at FN skal arbejde for en våbenhvile, men det er langt fra nok.
Den folkeretsstridige blokade av Gaza må ophæves straks.
Og kampen mod besættelsen, og ikke mindst mod de folkeretsstridige bosættelser på Vestbredden må fortsætte.
Før blokaden og besættelsen er slut, bliver det ingen varig fred.
I det lys er fornuftigt at tage Hamas på ordet, når de aktuelt foreslår 10 års våbenhvile.
Det kræver at Israels regering indgår på at forhandle med Hamas.
Våbenhvile og fred forhandles med ens fjender.
Hvem ellers ?

| Emneord: