Israels risikable valg

USA og Europa må overfor Israel insistere på, at der skal resultater på bordet indenfor en kort frist. Ellers må forholdet til Israel få konsekvenser. Valgresultatet byder mildest talt på store udfordringer. der giver håbløsheden frit spil.
Netanyahu vandt valget og han har dannet regering.
Det er den regering som sidste år gennemførte den brutale angrebskrig på Gaza fortsætter.
Det er den samme regering, som afbrød fredsforhandlingerne med palæstinenserne. USAs Kerry tog hjem efter at han havde opgivet at bringe israelerne til forhandlingsbordet.
Det er også den regering, som fortsatte de ulovlige besættelser på Vestbredden, samtidig med at de opretholder blokaden mod Gaza, så de ikke engang kan få cement ind til at genopbygge de tusindvis af ødelagte boliger, skoler og sygehuse.
Palæstinenserne prøvede via FNs sikkerhedsråd at blive anerkendt som stat for at stå stærkere i at få gang i fredsforhandlingerne med israelerne. Det lykkedes ikke.
Palæstinenserne meldte sig derfor som medlem af ICC, den internationale krigsforbryderdomstol. Det betyder, at de kan rejse sager overfor israelere, der har gjort sig skyldige i krigsforbrydelser.
Det hidsede Netanyahu-regeringen meget op. De svarede igen med at Indefryse skatter og afgifter, som de skal opkræve for palæstinenserne, hvilket er en økonomisk katastrofe for dem.
Sidst har palæstinenserne opsagt samarbejdet med israelerne om samarbejdet mellem sikkerhedstjenesterne.
Under valgkampen fastslog Netanyahu, at palæstinenserne ikke med ham som leder får en selvstændig stat.
Det er nok nu. Vesten og USA svigter, hvis de ikke griber ind overfor Israel.
Reelt har vesten i 48 år stiltiende accepteret Israels besættelse af de palæstinensiske områder.
Systematisk har Israel ladet bosættere flytte ind på de palæstinensiske områder – i strid med alle internationale love. Mere end 500.000 bosættere bor i dag ulovligt.
Israel er i fuld gang med at tvinge de sidste palæstinensere ud af Østjerusalem.
Den nye regering vil fortsætte besættelsen af Palæstina, indtil vesten siger stop.
Netanyahu og hans regering anser 2-statsløsningen for død. Vil resten af verden finde sig i det ?
Den ene regering efter den anden i USA har proklameret, at man støtter oprettelsen af en palæstinensisk stat.
Samtidig har de opmuntret Israel til at fortsætte bosættelserne, og holdt hånden over Israel, når nogen i FNs sikkerhedsråd prøvede at få tingene på ret køl.
Vesten har signaleret til israelerne, at det er gratis at fortsætte deres krigeriske politik overfor deres nabo. Fortsæt blot, vi snakker bare, har signalet været.
Sådan er det også med Danmarks signaler. Den danske regering flytter sig ikke en millimeter uden grønt lys fra USA of EU. De fører ren halehængspolitik.
EU, USA - og Danmark - har et stort ansvar for situationen i Israel og Palæstina.
USA og Europa må stå hårdt på, at Israel skal tilbage til forhandlingsbordet. De må insistere på, at der skal resultater på bordet indenfor en kort frist. Ellers må forholdet mellem Israel og vesten få konsekvenser. Sikkerhedsrådet har mange gange skitserer indholdet i en løsning:
• Grænserne skal tage udgangspunkt i grænserne før 1967.
• Bosætterne skal ud af Vestbredden.
• Blokaden af Gaza skal ophæves.
• Jerusalem skal være hovedstad for begge folk.
• Begge lande skal have garanti for deres grænser og sikkerhed.
Såfremt Israel fortsat boykotter forhandlinger, må Europa og USA indlede sanktioner mod landet.
Hvis Netanyahu fortsætter sin politik, vil der ikke kun være en stor risiko for, at unge palæstinensere frustreres og griber til vold. Det vil også være et endeligt for Israels fremtid som en demokratisk stat.
Meget er på spil efter valget i Israel.

| Emneord: