Træk ambassadøren hjem

 Israelsk militær dræbte mandag mindst 58 palæstinensere og sårede op mod 2.700

De demonstrerede mod åbningen af den amerikanske ambassade i Jerusalem.

Ifølge Red Barnet er mindst 1.000 palæstinenser børn de seneste uger er blevet såret af angreb fra israelske soldater ved grænsen til Gaza, og organisationen melder også børn, som har fået knust knogler af granatsplinter og børn som har fået amputeret lemmer. I mine øjne en fuldstændig uacceptabelt situation.

Angrebene på palæstinenserne skete samme dag, som 70-årdsdagen for staten Israels oprettelse, og dermed også 70-årsdagen for den etniske udrensning af mere end 760.000 palæstinensere fra det israelske område og jævning af 400 landsbyer med jorden.

Jeg mener, at Danmark bør sige klart fra overfor denne brutale massakre på demonstrerende palæstinensere. Desværre har udenrigsminister Anders Samuelsen udtalelser i kølvandet på de tragiske omstændigheder, taget sagens alvorlighed i betragtning, mildest talt været skuffende.

Udenrigsministeren har "meget dybt beklaget, at situationen er eskaleret så voldsomt", men kritikken af Israels fremfærd overfor civile demonstranter er udeblevet.

Ikke ét ord om forsvaret for palæstinensernes ret til at demonstrere.

Ikke ét ord om behovet for forhandling og fred.
Og ikke ét advarende ord til Donald Trump om at han med flytningen af USA's ambassade til Jerusalem, kun gør det svære at skabe den nødvendige tillid mellem parterne, som er en forudsætning for en fredelig løsning.

Også fra EU har kritikken været helt fraværende. EU's udenrigsminister Federica Mogherini kunne kun svinge sig op til at bede parterne på begge sider om at udvise "tilbageholdenhed".

Hvis Danmark vil tage menneskerettighederne alvorligt bør deres sættes handling bag ordene. Danmark bør omgående trække den danske ambassadør i Israel hjem, i protest mod de israelske myndigheders adfærd.

Samtidig bør den danske udenrigsminister bakke aktivt op bag kravet fra flertallet i FNs sikkerhedsråd om en uafhængig undersøgelse af den brutale og dødbringende vold overfor demonstranterne. Tidligere har udenrigsminister i Udenrigsudvalget givet udtryk for, at det bedste er at de israelske myndigheder undersøger sig selv, når der er fundet overgreb sted i forbindelse med demonstrationer på grænsen mellem Israel og Gaza.

Det mener jeg slet ikke er tilstrækkeligt. Med den historik vi ved, Israel har med krænkelserne af menneskerettighederne, er det helt nødvendigt, at få en uvildig undersøgelse af hele situationen.

USA's og Israels handlinger har de sidste døgn skabt det hidtil værste forhold mellem Israel og Palæstina, som meget lang til ud i fremtiden kan blokere for en fredelig løsning mellem de to parter.

Jeg kan godt forstå at israelerne er glade for at have haft deres eget land i 70 år. Men jeg kan ikke forstår, hvorfor Trump, Anders Samuelsen og den israelske premierminister Benjamin Netanyahu ikke kan indse, at retten til eget land også bør gælde for palæstinenserne.

[1] https://www.nytimes.com/2018/05/14/world/middleeast/gaza-protests-palest...

[2] https://opt.savethechildren.net/news/least-1000-children-injured-gaza-pr...

 

| Emneord: