Ny udenrigsminister søges

Anders Samuelsens leflen for Israel er en skandale.Han var mandag (11. juni) i samråd i Udenrigsudvalget om om Israels angreb på demonstranter i Gaza – og Israels plan om at tvangsflytte en landsby udenfor Jerusalem.

Ministeren vil gerne opfordre Israel til at undersøge sig selv om drabene og de mange sårede, men vil ikke fordømme Israels handlinger og ikke forlange en international undersøgelse.

Han erkender, at tvangsforflytningen af en landsby er i strid med Folkeretten, men han mener ikke, det skal have konsekvenser for Israel.

Han mener ikke, at Danmark kan tage selvstændige initiativer henimod fred – som f.eks. Norge har gjort både i Israel-Palæstina konflikten og i initiativerne for fred mellem FARC og Colombias regering. Vi skal følge EU.

Han vil ikke opfordre EU til at udelukke Israel fra deres privilegerede adgang til EU's indre marked. Der ville uden tvivl kun gå få timer, før Israel ville erklære sig klar til forhandling, da EU's indre marked er afgørende for landets økonomi.

Han mener ikke, der kan forhandles fred mellem Israel og Palæstina uden USA's medvirken, selvom Trump direkte opfordrer til at Israelerne "gør det nødvendige" for en løsning.

Hvor længe skal en besættelsesmagt som Israel på den måde stryges med håret ?

Ministeren gav endnu en gang udtryk for, at han faktisk gør det godt som minister.

Det på trods af at han fik alvorlig kritik for blot at opfordre Israel til at opføre sig ordentlig – uden konsekvens.

Ministeren var optimist over, at Nordkorea og USA nu mødes i Singapore. Det giver håb. Men sammenligningen giver inden mening. Mødet mellem Trump og Kim Jong-un kom først i stand efter at Nordkorea har udviklet et atomvåben. Så langt skal det forhåbentlig ikke gå, før der kan forhandles mellem Israel og Palæstina.

Folketinget har ved flere lejligheder udtalt sig om forholdet mellem Israel og Palæstina – et grundlag, som tidligere udenrigsministre har kunnet bruge til at udtale sig skarpt og klart.

Hvis jeg var statsminister, ville jeg finde mig en mere klar og tydelig person til at varetage landets udenrigspolitik.

Den nuværende minister er - og forbliver tilsyneladende - en skandale for Danmarks udenrigspolitik.

Der må være et ministerium, hvor han kan gøre mindre skade.

Se debatten her

 

| Emneord: