Vredens druer

Den frugtbare Salinas-dal i Californien er bedst kendt fra John Steinbecks romaner om daglejernes kamp for at overleve.

Dalen er stadig meget frugtbar og frugter og grøntsager plukkes stadig af folk fra bl.a. Mexico på daglejerbasis og til en meget lav løn.

Som i Steinbecks bøger prøver farmerne stadig at forhindre fagforeninger i at organisere arbejderne.

Alligevel er det lykkedes nogle modige og ihærdige landarbejdere de sidste 30 år at opbygge en fagforening - UFW,United Farm Workers - først og fremmest med udgangspunkt i landbrugsstaten Californien, men også med afdelinger i andre amerikanske stater.

Cesar Chavez

Ikke mindst den karismatiske leder Cesar Chaves har gennem sit liv gjort et stort stykke arbejde for at opbygge en organisation, der kan lave overenskomstaftaler for de retsløse daglejere. Det hele begyndte i 60érne, hvor de første forsøg på at opbygge en fagforening tog fart. Flere har hørt om de lange marcher i forbindelse med vindrueplukkernes strejke i Delano - en strejke, der blev starten på årtiers utrættelige arbejde for at organisere landarbejderne. Cesar Chavez var i mange år United Farm Workers leder og står efter hans død i 1993 som et eksempel på en ubestikkelig fagforeningsleder, der viede sit liv for de fattigste i det amerikanske samfund.

Dolores Huerta

En anden af fagforeningens mangeårige ledere er Dolores Huerta. Hun var oprindelig uddannet lærer, men som hun selv udtrykker det: " Jeg kunne ikke holde ud at se børnene møde i skole sultne og uden sko. Jeg så, at jeg kunne udrette mere ved at hjælpe med at organisere landarbejderne end ved at prøve at undervise deres sultne børn".

Hun har fra hun var 25 år arbejdet tæt sammen med Cesar Chavez og Farm Workers Union. Hun har været med til at opbygge fagforeningen, til at lave en sparekasse for landarbejdere, til at opbygge 4 spansk-sprogede radiostationer og til at opbygge en pensionsfond for landarbejdere.

På trods af sine 67 år arbejder Dolores stadig utrætteligt - i øjeblikket i fagforeningens kampagne for at organisere jordbærplukkerne i Watsonville.

Ikke-voldelig strategi

Fra starten valgte Chaves og de andre aktivister bevidst en ikke-voldelig strategi, hvor fagforeningen samarbejdede med religiøse grupper, menneskerettighedsorganisationer og studentergrupper. Ofte har en indsats for at tegne overenskomst omfattet både strejke og blokade, samtidig med opfordring til forbrugerboykot at de blokaderamte farmeres produkter. I 3 tilfælde Cesar Chavez sultestrejket som middel for at vinde en faglig konflikt.

Fagforeningen havde i starten ingen faste kontorer. Når et område var organiseret, pakkede organisatorerne og aktivisterne grejet sammen og rejste til næste område, hvor der var basis for nye fremstød for fagforeningen. Der var ens løn til alle ansatte: udgifterne betalt og 40 $ i lommepenge - pr uge.

En utraditionel amerikansk fagforening

I dag er principperne de samme. Alle ansatte i fagforeningen får løn - men langt fra de store summer, som f.eks. Teamsters betaler deres ledere. 1000 $ om måneden er lønnen. Hertil kommer at hovedparten i fagforeningen er ulønnede aktivister

Californien er en af de få amerikanske stater, hvor landarbejderne har en lovsikret ret til at organisere sig og prøve at opnå overenskomst. Men det er alligevel ikke ligetil. Først skal der gennemføres en afstemning på arbejdspladsen, hvor der skal være flertal for at fagforeningen. Herefter kan forhandlingerne gå i gang - men ofte forhaler arbejdsgiverne forhandlingerne eller rejser årelange retssager om fagforeningens ret til at forhandle.

Overenskomst-forhandling i 23 ĂĄr

På et lille kontor på Franklin Street i San Francisco møder vi Eva Royale, der er 3. generations landarbejder og fuldtids-organisator i United Farm Workers. Hun fortæller hvordan fagforeningen for 23 år siden gennemførte en afstemning hos en stor arbejdsgiver, John D'arrigo, uden at det endnu er lykkedes at forhandle en overenskomst ! Arbejderne på Sonoma Vingården stemte 16. juli 1994 for at de ville have overenskomst. Der har endnu ikke været forhandlinger. Hver gang forhandlingerne skal i gang, rejser farmeren en ny sag ved retten om, at fagforeningen ikke repræsenterer arbejderne på virksomheden. På den måde prøver de at udmatte fagforeningen. Heldigvis er der flere advokater, der venlig stemt overfor fagforeningen. Uden dem ville de være ruineret alene på grund af advokatudgifterne.

Politisk skifte

Men Eva Royale ser lyst på fremtiden. Da der ikke er noget arbejderparti i USA, som har nogen chance for indflydelse, støtter fagforeningsfolkene demokraterne. I Californien har det konservative haft flertallet i 20 år, men ved valget d. 11. november sidste år vendte flertallet. Det betyder ikke kun nye embedsmænd og politikere i stats-administrationen, men også andre dommere. Eva Royale håber, at en del af de mange retssager hermed kan få en afslutning til fordel for fagforeningen.

Jordbær-kampagnen

I øjeblikket kører fagforeningens kampagne for bedre forhold for Californiens 20.000 jordbærplukkerne på 3. år.

Forholdene for plukkerne er elendige. Indtægten for en 8 til 10 måneders sæson er 8.500 $. Ingen adgang til ren drikkevand og ej heller bademuligheder. Hertil kommer arbejde med pesticider uden ordentlig beskyttelse. hertil kommer dårlige arbejdsforhold, lange arbejdsdage og ingen tryghed i ansættelsen.

Arbejdsgiverne har rustet sig til et opgør bl.a. ved at opbygge og financiere en gul fagforening for at holde United Farm Workers ude. Virksomheden går ikke af vejen for at hyre folk til at overfalde og tæve ikke blot folk fra fagforeningen, men også arbejdere, der støtter kravet om overenskomst.

I øjeblikket står kampen om at blive anerkendt som forhandler i den største jordbær eksportør i USA, Driscol, som ejer både farme, lagre og kølehuse, og som låner penge ud til de mindre farmere.

Overenskomst med øko-farm

Et lille lys i kampagnen er at den første overenskomst for nylig blev indgået med den - efter amerikanske forhold - lille økologiske Berryfarm med blot 40 ansatte. Men som Eva Royale siger: "Når den lille økologiske farmer har råd, må der også være råd til en overenskomst i de store koncerner."

I sommer kunne man se aktivister fra United Farm Workers i aktion midt i millionbyen San Francisco. For som Eva siger: "Det er her vi møder forbrugerne, der køber farmernes produkter - deres opbakning til os i form af boycot har stor betydning for om vores kampagne vil få succes." Det særlige ved United Farm Workers kampagner er, at de får aktiv opbakning og finder mange af deres aktivister i forbrugerorganisationer og miljøgrupper og blandt præster og menneskerettighedsforkæmpere. Det er en noget anden måde at arbejde på end hos traditionelle fagforeninger.

Mulighedernes land

Der er nok at slås for. Landarbejdernes gennemsnitsalder i Californien er 49 år, mens resten af befolkningen har en gennemsnitlig levetid på 70 år. Landarbejderne har 14 gange så høj risiko for at få kræft som den øvrige befolkning.

Udenfor sidder de hjemløse på gadehjørnet, mens der bygges på endnu et finans-højhus få gader derfra. USA er virkelig mulighedernes land !

Mit billede af amerikanske fagforeninger, som organisationer, der betaler deres ledere høje lønninger, arbejder sammen med mafiaen og bruger lyssky metoder for at få deres vilje, blev meget ændret af mødet med United Farm Workers.

Læs mere om United Farm Workers på deres hjemmeside:

http://www.ufw.org/

og støt deres kampagner