Mistænkelige græsrødder

... i Silkeborg

Den gode sønderjyde og ledende redaktør Steffen Lange i Midtjyllands Avis gør sig et par tanker om partier og bevæger.

Inden du læser det følgende, kære læser, skal du vide at jeg har nydt en række af Steffens fuldtræffere her i Avisen. Han er engageret i lokalområdet, tænker over tingene og har mange nuancer. Men denne gang smuttede den sunde fornuft for ham.

Anledningen var debatten om en Arena i Silkeborg.

Steffen Lange benytter sig af det gamle trick at rubricere folk, han er uenige med, som tilhørende den yderste venstrefløj.

Det trick er blevet brugt adskillige gange overfor fredsbevægelsen, miljøorganisationerne, EU-modstandere, fagforeninger og andre, der på tværs af partipolitisk skel går sammen for at slås for en sag.

I Steffens synspunkt gøres Velfærd før Arena til en Enhedsliste-dækorganisation – og det skal mistænkeliggøres at mene, at hensynet til ældre, børn og psykisk syge skal prioriteres højere end en arena.

Han undlader behændigt at fortælle, hvordan kommunen så skal løse det dilemma, at der ikke er penge til det hele – og fremstår derfor (sikkert ikke med hensigt) som om han tilslutter sig synspunktet, at Arenaen er vigtigere end velfærd.

Han klandrer de aktive for ikke at fortælle, hvilket parti, de er medlem af – men undlader selv at bekende kulør. Mon ikke Steffen befinder sig på den yderste midterfløj – sikkert socialdemokrat (en af de moderate) eller venstremand med tendens til liberal alliance ?

Jeg synes det er OK, at han er redaktør uden at bekende kulør – ligesom jeg synes, det er ok, at lokale borgere giver deres mening til kende om enkeltspørgsmål uden at fortælle, hvilket parti de er medlem af eller hvor de stemmer til valgene.

Jeg har ind imellem sympati for enkelt-synspunkter hos mine politiske modstandere – og det er vel helt OK, at jeg så i disse spørgsmål støtter et borgerligt – eller blot fornuftigt spørgsmål – uden at skulle risikere at blive stemplet som yderliggående liberal eller konservativ.

Jeg har på fornemmelsen, at en meget stor del af de aktive i foreninger og græsrodsorganisationer ikke er medlem af noget parti. Partimedlemskab er (desværre) en metié, der tiltaler et meget lille mindretal af silkeborgenserne.

Sidste år var mange tusinde lokale folk aktive i protest mod de kommunale nedskæringer. Det ville vist være en kende overdrevet at sætte en venstreorienteret etikette på dem alle, fordi de forsvarede deres børns eller bedsteforældres forhold.

Mange, der til kommunevalget havde stemt på borgerlige partier, var med i protesten, fordi de mente, at nu er grænsen nået. Mange, der havde stemt for Anders Foghs skattestop indså, at det lokalt havde alt for negative konsekvenser.

Det samme gælder uden tvivl de, der er enige med Velfærd før Arena.

Steffen fremhæver glad, at Viggo Tinggaard og Jens Svenningsen fra LOs ledelse er enig med ham i støtten til arenaen. Men han glemmer (behændigt) at fortælle, at resten af LOs ledelse underkendte de 2s synspunkt - uden at det gør dem til enhedsliste-medlemmer.

Alt i alt synes jeg, der blev en smule for lavt til loftet på redaktørens kontor i dette spørgsmål.

Kunne han ikke få et par håndværkere til at løfte taget en smule igen ?

Det ville passe bedre til den avis, der så gerne vil være vores alles lokale avis