Kontrol med multinationale

DR afslørende i dokumentaren Lyssky chokolade afrikanske kakaoplantagers udnyttelse af børneslaver. Filmen følger op på fund fra 2010, hvor chokoladeproducenterne lovede guld og grønne skove. To år senere lever de multinationale selskaber stadig op til vores værste fordomme: De holder produktionsomkostningerne på et minimum og overskud på et maksimum – også selvom det medfører, at børn bliver handlet og misbrugt.

Børnearbejdet på kakaoplantagerne vokser ud af enorm fattigdom i området. I det lys er det en skandale, at en række rige lande netop nu skærer i udviklingshjælpen. Men det er først og fremmest en skandale, at vi ikke sætter skrappere ind over for de multinationale firmaer, der udnytter situationen. For hvis Folketinget og EU tør træde i karakter, er der fornuftige politiske løsninger at få øje på.

Der er særligt god grund til at kræve, at EU-kommissionen skrider til handling. EU forbruger hele 40 % af verdens kakao og er hjemsted for nogle af de største chokoladefabrikanter. Alligevel tøver kommissionen. EU bryster sig ofte af at være retfærdighedens forkæmpere, men stiller sig i realiteten på de multinationale selskabers side.

Derfor er der også brug for forbrugerboykot af alle chokoladeprodukter, som ikke har dokumentation for at være produceret uden tvunget børnearbejde. Det bør ske samtidig med sikring af effektive mærkningsordninger.

Et andet initiativ er at give bedre muligheder til organisationer som vagthunden Danwatch, der overvåger multinationale selskabers færden, og bedre forhold for filmfolk og andre, der tør gå bagom facaden på de mest kyniske selskaber.

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at støtte opbygningen af fagforeninger i de lande, hvor børnearbejde forekommer. Lokale fagforeninger er de bedste til at sikrer kontrol med arbejdsforholdene, idet de faktisk er i området hele tiden, og så er stærke fagforeninger et vigtigt redskab til at bekæmpe børnearbejde i det hele taget. De sikrer nemlig voksne en ordentlig løn – så de kan sende deres børn i skole i stedet for at lade dem producere chokolade til vores børn.

Vi har nok at tage fat på, hvis ikke en ny dokumentarfilm igen om 3 år skal afsløre, at der intet er sket. 

| Emneord: