Sanktioner mod Israel

Udenrigsministeren truer Israel, hvis der ikke sker fremskridt i fredsforhandlingerne.
"Hvis der ikke sker noget i fredsforhandlingerne denne gang (mellem Israel og Palæstina) og hvis vi ikke ser nye reaktionsmønstre denne gang, så kommer vi til at diiskutere mulighederne for nye skridt, herunder at ændre i vore handelsrelationer med Israel." Sådan udtrykte udenrigsminister Martin Lidegaard sig efter weekendens landsmøde i Radikale Venstre (Jyllandsposten mandag).

Hele sommeren, under Gazakrigen, råbte vi fra de mange demonstrationer og protestmøder: Hvor er Martin ? Han udtalte sig ikke i flere uger om den alvorlige konflikt. Nu er han kommet stærkt tilbage og er mere i samklang med danskernes måde at tænke på: Hvis ikke Israel finder en bæredygtig løsning for palæstinenserne, bør vi boykotte Israel. En varm tak til græsrødderne på Radikale Venstres landsmøde, som bragte ministeren på ret spor.

Det er på høje tid, at blokaden af Gaza stoppes og at bosættelserne på Vestbredden trækkes tilbage. Det blokerer ikke kun for palæstinensernes mulighed for at fungere som selvstændig stat – militariseringen af apartheidstaten Israel er også i fuld gang med at ødelægge Israel selv.

Med den nye linje fra Radikale Venstre, og en lignende særdeles skarp holdning fra formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov(A) på Københavns Universitet mandag i sidste uge, begynder der at tegne sig et flertal i Folketinget for en væsentlig skarpere holdning overfor Israel. SF og Enhedslisten har i lang til krævet skrappe sanktioner.

Nogle kan mĂĄske synes, at et lands reaktioner alene ikke betyder noget, men et sted skal tingene starte. Hvorfor ikke med et initiativ fra Danmark denne gang ? Lad os bruge flertallet.

| Emneord: