Stop dansk gældsslaveri i Indien

DanWatch har lanceret dokumentarfilmen, 'Seeds of Debt', samt rapporten, 'Danske investeringer i indisk gældsslaveri'.Filmen handler om verdens næststørste agrovirksomhed, Syngenta, der låner penge ud til såsæd og gødning til fattige bønder i Indien. Både bønder og agenter fortæller om renter på 50%-100%, der skaber gældsslaver ud af tusindvis af bønder og driver dem til selvmord. Flere end 280.000 indiske bønder har de senere år begået selvmord pga. gældsslaveri. Rapport, 'Danske pensionspenge i indisk gældsslaveri' dokumenterer, at syv danske pensionskasser i dag har investeret knap 300 millioner kroner i Syngenta.

Det er ganske uacceptabelt, at danske pensionskasser har investeret i Syngenta. De bør omgående stoppe sådanne kyniske investeringer, som indirekte er medvirkende til at landmænd i stort tal begår selvmord på grund af deres gældsslaveri.

Vi bør i Folketinget finde veje til at stramme reglerne for pensionsselskabernes investeringer ude i verden, efter DanWatchs afsløringer, ikke kun i denne rapport.

Jeg har en række spørgsmål til udviklingsminister Mogens Jensen for at få afdækket ministeriets engagement i den omfattende gældsslaveri. Desuden har jeg bedt ham i et samråd give svar på, hvad han har tænkt sig at gøre for at stoppe Syngenta og andre lignende agrovirksomheders kyniske udnyttelse af fattige bønder i syd.

Filmen kan ses pÃ¥ denne hjemmeside 
Rapporten fra Danwatch er vedhæftet

Det er ikke første gang Danwatch har afsløret problematiske investeringer, sidst ved afsløring af pensionsselskabers og investeringsforeningers investeringer på den besatte palæstinensiske Vestbred i november og december 2014.

 

Spørgsmål til udviklingsminister Mogens Jensen
I forlængelse af DanWatchs afsløringer af danske pensionsselskabers investering i Syngenta beder jeg Udviklingsminister svare på flg. spørgsmål:

1) Har der været involveret danske udviklingsbistand eller erhvervsbistand direkte eller indirekte i aktiviteter, som beskrives i Danwatch's film om indiske gældsslaver ?

2) Kan der opstilles regler, der forhindrer eller begrænser danske pensionsselskabers og investeringsforeningers engagement i den slags aktiviteter ?

3) Hvilke muligheder er der for at dansk udviklingsbistand kan bruges til at gøre gældsslaver i syd fri af ublu udlånere og kyniske agrovirksomheder som Syngenta ?

4) Hvilke muligheder er der for at dansk udviklingsbistand kan bruges til at sikre, at landmændene gøres fri af multinationale agrovirksomheders patent på frø, gødning og sprøjtegifte ?

5) Hvilke muligheder er der internationalt for, f.eks. via FN, at stoppe eller begrænse disse multinational agrovirksomheders udbytning af verdens fattigste bønder ?

I det omfang udviklingsministeren ikke kan svare på spørgsmålene, bedes regeringens øvrige ministre inddraget.

 

Indkaldelse til samråd med udviklingsminister Mogens Jensen i Udenrigspolitisk Udvalg
DanWatch har i dag lanceret dokumentarfilmen, 'Seeds of Debt', samt rapporten, 'Danske investeringer i indisk gældsslaveri'.
Filmen handler om verdens næststørste agrovirksomhed, Syngenta, der låner penge ud til såsæd og gødning til fattige bønder i Indien. Både bønder og agenter fortæller om renter på 50%-100%, der skaber gældsslaver ud af tusindvis af bønder og driver dem til selvmord. Flere end 280.000 indiske bønder har de senere år begået selvmord pga. gældsslaveri. Rapport, 'Danske pensionspenge i indisk gældsslaveri' dokumenterer, at syv danske pensionskasser i dag har investeret knap 300 millioner kroner i Syngenta.

Jeg indkalder hermed udviklingsministeren til samråd i URU med henblik på svar på flg. spørgsmål:

A) Hvad kan ministeren berette om afsløringerne i filmen og rapporten ?

B) Hvad vil ministeren gøre for at begrænse den slags udbytning i 3. Verden ?

C) Hvad vil ministeren gøre for at stoppe danske investeringer i den slags aktivitet ?

D) Hvad vil ministeren gøre for etablere alternative forsynings- og financeringsveje for verdens fattigste bønder for at forhindre den multinationale agroindustris udbytning af dem.

BilagStørrelse
Danske investeringer i gædsslaveri (1).pdf799.43 kB
| Emneord: