Uacceptable fængselsforhold i Colombia


I fængslet Tramacúa i Colombia benyttes tortur systematisk og forholdene er umenneskelige. Flere fanger er døde pga. mangel på lægehjælp, senest gjaldt det Jose Polo der døde i oktober '14. Fangerne har ikke adgang til tilstrækkeligt vand og er stuvet sammen, situationen beskrives som en humanitær krise. I forrige uge blev en gruppe fanger mødt af tåregas og slag af med bl.a. stoleben, og flere blev alvorligt såret. Her i blandt Leonardo Yepes, der fik brækket kindbenet. Flere af fangerne blev efterfølgende sat i isolation uden vand.
I maj 2014 faldt der dom i den colombianske forfatningsdomstol vedr. Tramacúa fængslet. Domstolen anerkendte at forholdene i fængslet overskrider menneskerettighederne og national lovgivning, og at fængslet bør lukkes. Dommen giver 12 måneder til at rette op på de umenneskelige forhold i Tramacúa fængslet.

Jeg har 3 gange besøgt Colombia, og hver gang drøftet de barske vilkår, som hersker i det colombianske fængsler, og de mange brud der er på grundlæggende menneskerettigheder i landet. Her har jeg mødt pårørende til fanger i colombias fængsler. Sidste gang jeg besøgte Colombia var med Folketingets Udenrigsudvalg i september 2014.

Colombia har forrige år indgået handelsaftale med EU, hvori der stilles krav om menneskerettigheder og arbejderrettigheder.

Jeg er meget bekymret over situationen. Jeg har derfor sendt en protest til den colombianske præsident Santos og hans regering, for at lægge pres på de colombianske myndigheder for at ændre forholdene eller lukke fængslet. Jeg opfordrer kolleger i Folketingets andre partier til at gøre det samme.

 

Dansk oversættelse af brevet:
København, Danmark, 30. Januar 2015

På vegne af Enhedslisten i Danmark tilråder vi på det kraftigste at det colombianske fængsel 'La Tramacúa' i Valledupar, som bliver brugt til tortur, bliver lukket med det samme. Vi håber også at de ansvarlige for de forfærdelige overgreb på fangernes menneskerettigheder, bliver stilet til ansvar for deres gerninger.

Igennem advokatkollektivet, Lazos de Dignidad, som yder juridisk bistand til fangerne i la Tramacúa fængslet, er vi blevet gjort opmærksomme på at der d. 12 januar 2015 var en situation hvor to vagter fysisk overfaldt en indsat. Dette resulterede i at hans venner kom ham til undsætning, og derefter blev angrebet af 'el Grupo de Reacción Inmediata' (specialstyrke i kampuniformer). Syv sårede fanger blev sat i isolationsceller, tre af dem sad fire dage i total isolation uden adgang til lægehjælp.

Denne anmeldelse kommer efter en lang række af andre lignende sager. La Tramacúa har en lang historie som omhandler totur, voldelige overfald og isolation fra fængselsmyndighedens side. Dette resulterede i at en fange døde i oktober måned efter at være blevet nægtet den lægehjælp han havde brug for.

Vores generelle bekymring er baseret på de inhumane forhold som eksisterer i 'la Tramacúa'.

Der har været gentagende protester og klager fra de indsatte over de forhold og den totur som de har lidt under, dette resulterede i en domsafgørelse T-282/2014 fra Forfatningsdomstolen i maj 2014, som giver de indsatte medhold og sætter en frist på 12 måneder for at staten kan forbedre de forfærdelige forhold, som er i strid med menneskerettighederne og den colombianske lovgivning, som er realiteten i fængslet og garanterer de indsattes sikkerhed. Hvis dette ikke bliver gjort skal fængslet omgående lukkes.

Vi kræver:

1. At forfatningsdomstolen erklærer at dommen T-282 fra 2014 ikke er blevet efterstræbt og derfor skal "la Tramacúa" lukkes med det samme. Begrundet de ovenstående grunde.

2. At statsanklageren udøver sin gerning og åbner en disciplinær undersøgelse af de funktionærer fra INPEC (fængselsbetjentene) som er ansvarlige for overgreb af menneskerettighederne begået d. 12 januar 2015 mod de indsatte i 'La Tramacúa'

3. At Ombudsmanden foretager et hastebesøg for at verificerer og indsamle vidneudsagn fra de indsatte i tårn 5 i la Tramacúa.

Brevet er sendt til:

JUAN MANUEL SANTOS
Presidente de la República 
Carrera 8 No. 7 – 26,
Palacio de Nariño
Santa Fe de Bogotá-
Fax: +57 1 566 20 71
Correos: comunicacionesvp@presidencia.gov.co - contacto@presidencia.gov.co
 
CORTE CONSTITUCIONAL COLOMBIANA
Palacio de Justicia Calle 12 No. 7 - 65 
Relatoría Carrera 8 No 12A 19 
Bogotá D.C.- Colombia PBX: (57 1) 350 62 00
@CConstitucional

JORGE ARMANDO OTALORA
Defensor Nacional del Pueblo
Patricia Ramos -Delegada para Asuntos Penitenciarios
Calle 55 # 10-32, Bogotá
Fax: (+571) 640.04.91
E-mail: secretaria_privada@hotmail.com; agenda@agenda.gov.co
 
Alejandro Ordóñez Maldonado
Procuraduría General de la Nación
Carrera 5 #. 15-80 - Bogotá, D.C.
Fax: (+571) 3429723 - 2847949 Fax: (+571) 3429723
E-mail: cap@procuraduria.gov.co, quejas@procuraduria.gov.co
 webmaster@procuraduria.gov.co
Enero 16 de 2015

Alejandro Ordóñez Maldonado
Procuraduría General de la Nación
Carrera 5 #. 15-80 - Bogotá, D.C.
Fax: (+571) 3429723 - 2847949 Fax: (+571) 3429723
E-mail: cap@procuraduria.gov.co, quejas@procuraduria.gov.co
webmaster@procuraduria.gov.co

Oficina en Colombia del Alto Comisionado de
Naciones Unidas para los Derechos Humanos
Calle 114 No. 9-45 Torre B Oficina 1101
Edificio Teleport Bussines Park – Bogotá, Colombia
Teléfono PBX (57-1) 629 3636 Fax (57-1) 629 3637
E-mail: oacnudh@hchr.org.co

Lazos de Dignidad:
lazosgap@gmail.com

| Emneord: