En gammel ven fylder 70

Alt for mange krige starter, fordi der ikke i verden er et freds- og konfliktløsningsredskab, som kan sættes i værk før en konflikt udvikler sig til en krig.
Alt for mange krige er svære at stoppe, fordi de fleste politikere som det første beslutte militær indgriben. Desuden ved vi alt for lidt modem, som vi udpeger som vore fjender.
Hertil kommer det tankevækkende faktum, at mange lande har dobbeltstandarder i udenrigspolitiken - også Danmark.
Under Putins første regeringsperiode var Putin vestens håb, som alle ville samarbejde med. nu er han en djævel.
Mange vestledere var gode venner med Gadaffi i Libyen, bl.a. Fordi han med sine hårdhændede metoder kunne begrænse flygtningestrømmene. Pludselig var han en af verdens værste djævle, der blev henrettet.
Mange stats- og udenrigsministre har ladet sig fotografere sammen med Assad i Syrien. Nu er han en djævel, man i ikke engang ville prøve at få en våbenhvileaftale med.
Hver gang der sker et skift, vender billedet af vores nye modstander. Det bliver meget hurtigt sort/hvidt. Billedet af vores modstander skal passe til rollen som djævel. Fakta skydes til side. Forhandlingsmuligheder besværliggøres eller forpasses.
På 2-mandshånd kan man godt få nuværende og tidligere ministre til at indrømme fejlene i Libyen, Afghanistan og Syrien. Og at den måde vi forlig Irak på, er medvirkende årsag til den nuværende krig.
Men når fjernsynskameraerne summer, forfalder de til rollen som stærke og handlekraftige mænd (for det er ofte mænd). Og så lyder kravet om flere sanktioner og flere bombefly, selvom de ved, at løsningerne er politiske.
Derfor har vestlige ledere et medansvar til at forlænge krigene.
Det er dumt og utilgiveligt, at så mange ikke læser deres fjender nuanceret og dermed ikke får øje nå løsningsmulighederne.
Det er dumt og utilgiveligt, at så mange politiske ledere alt for sent indser, at det er med sin fjende, man skal forhandle våbenhvile og fred.
Det har kostet mange liv og mange lidelser i form af forlængede krige.
FN fylder 70 år. Det er en god anledning til at styrke evnen til international konfliktløsning og nedrustning ikke mindst af de alt for mange atomvåben.

| Emneord: