Er Rana Plaza allerede glemt ?


To år efter kollapset af Rana Plaza beretter arbejderne om forbedrede sikkerhedsforhold på fabrikkerne.  Det har dog ikke udmøntet sig i bedre levevilkår for de millioner af arbejdere, der producerer tøj til verdens største brands. "Arbejderne spiser ikke sikkerhed", som en fagforeningsleder siger. For arbejderne er sultelønninger, verbale og fysiske overfald og krænkelser af fagforeningsret hverdag. Men selvom arbejdet er hårdt og endda til tider farligt, så tegner rapporten også samtidig et billede af den positive indflydelse det har haft for millioner af kvinder i Bangladesh at komme ud på arbejdsmarkedet. Disse kvinder har opnået en grad af økonomisk frihed, men de betaler dyrt for det.
Det er stadig meget billigt at producere tøj i Bangladesh, hvilket uden tvivl har været medvirkende til at utallige af verdens mest kendte brands i dag bliver produceret i landet. Danmark bliver hele tiden en større aktør i Bangladesh. Mellem 2013-14 steg eksporten af tøj fra Bangladesh til Danmark med 18 procent. Det fremgår af Danwatch's rapport Den Tabte Tråd

Hvis en hund eller en kat mishandles, kan det rydde forsiderne på aviserne. Men der skal store dødsulykker til i den 3. verden, før der løftes et øjenbryn over de uhyrlige løn- og arbejdsforhold i de fattigste lande. Det er 2 år siden at mere end 1000 kvinder i Bangladesh døde, da en tekstilfabrikken Rana Plaza brød sammen i Bangladesh. Meget tyder på, at vi ikke har lært særlig meget.

Det er en skandale, at danske forbrugere, importører og myndigheder stadig er ganske ukritiske over, hvordan arbejdsforholdene for syerskerne i den 3. verdens tøjfabrikker er.

Det er på høje tid, at både myndigheder og kunder stille skrappe og kontrollerbare krav til de varer, der importeres til danske butikker Det er på høje tid, at der afsættes mange flere midler til at arbejderne i de fattigste lande kan opbygge deres fagforeninger, som kan beskytte dem mod overgreb.

Der skal skrappe midler til. Derfor har jeg rejst problemet for udviklingsminister Mogens Jensen, der er ansvarlig for området.

Danwatch's rapport kan læses her: https://www.danwatch.dk/undersogelse/den-tabte-traad/

Spørgsmål til udviklingsminister Mogens Jensen:

Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at danske tøj-importører kun handler med virksomheder i 3. verden hvor løn- og arbejdsforhold er i orden ?
Hvad vil ministeren gøre for at arbejderne i den 3. verden kan opbygge stærke og uafhængige fagforeninger ?
Hvad vil ministeren gøre for at sikre en troværdig og global mærkningsordning for tekstilprodukter, der er produceret under ordentlige forhold ?

| Emneord: