Tomme løfter om udviklingsbistand


Udviklingsorganisationerne er skuffede over resultatet af EU's udviklingsministres møde om finansiering af udviklingsbistanden. Ministrene valgte ikke at sætte en dato på, hvornår Unionen skal leve op til sin målsætning om at levere mindst 0,7 procent af blokkens bruttonationalindkomst på bistand til udviklingslandene. EU-landene gav i 2005 hinanden håndslag på, at de i 2015 ville være nået i mål. Realiteten er, at kun fire lande i dag lever op til forpligtelserne, og at EU tilsammen i år kun vil lægge anslået 0,42 procent af BNI i udviklingsmidler.

Det er særdeles skuffende, at verdens rigeste lande ikke kan forpligte sig mere håndfast til at hjælpe verdens fattigste lande. De bør sætte en konkret frist for, hvornår EU-landene vil nå det internationale mål på 0,7 % af BNI til udviklingslandene. På den måde bliver deres hensigtserklæringer tomme løfter.
Et fornuftigt og realistisk mål ville være at EU-landene kom op på 0,7 % til udviklingsbistand i 2020.
Mange lande udenfor EU ser på, hvad de rigeste lande gør. Det tomme løfte fra EU-landenes ministre gør, at mange andre lande vil vægre sig ved at sætte en ny, håndfast tidsramme op. Og det betyder en stor risiko for at den globale udviklings-financierings-konferencen i Addis Ababa senere på året risikerer at blive en fiasko.
Problemerne understreges af, at udviklingsminister Mogens Jensen oveni ikke længere ser det som et aktuelt mål, at Danmark skal nå målet på 1%, som er sat i regeringens eget grundlag.

| Emneord: