Besatte og besættere

Svar på spørgsmål om Israel-Palæstina konfliktenLars Nielsen, Dronninglund og Jens Reiner Pedersen, Brovst stiller mig i Nordjyske (29. december 2015) nogle spørgsmål om Palæstina som de naturligvis skal have svar på.

Jeg er, ligesom den altovervejende del af FNs medlemsstater, af den opfattelse, at en fredsaftale mellem Israel og Palæstina er afgørende, ikke kun for de 2 lande, men for hele Melleøsten. De 2 lande kan ikke selv finde frem til en fredsaftale. De har brug for international assistance.

Grænsen mellem Israel og Palæstina er klar. Den er beskrevet af FN og skal ligge på grænsen fra før 1967. Det blev klart beskrevet i Oslo-aftalerne, som af begge lande er accepteret som udgangspunkt for forhandlinger om fred.

Flygtningene skal have ret til at vende tilbage. Israel skal rømme sine ulovlige bosættelser på Vestbredden og ophæve blokaden af Gaza. Spørgsmålet om Jerusalems fremtidige status skal fastlægges.

Det er Israel, som nu i 3 krige har angrebet Gaza (2008: OperationCast Lead, 2012: Operation Pillar of Defence, 2014: Operation Protection Edge). Under den sidste krig i 2014 var der 2.200 dræbte og mere end 10.000 sårede.

Det er Israel, der afviser at forhandle. Derfor lægger flere og flere lande netop pres på Israel.

FN har i en stribe resolutioner fordømt Israels brud på folkeretten og pålagt dem hovedansvar for konflikten. USA holder som et af de eneste stater hånden over Israels forbrydelser.

Det er tankevækkende, at vestlige lande resolut laver handelsrestriktioner og blokader mod lande, der ikke følger internationale regler. Tænk på Rusland og Iran. Men når det gælder Israel gælder andre normer.

Den nuværende israelske regering ønsker ikke forhandling. Men forhandling og en fredsaftale er eneste vej frem.

Det må vi hjælpe Israel til at forstå med de midler, vi har til rådighed. F.eks. anerkendelse af Palæstina, som en række lande har taget skridt til, krav om mærkning af varer fra de ulovlige bosættelser, som EU har igangsat, og annullering af våbenhandler med israelske firmaer, som Danmark gjorde sidste år.

Jeg er modstander af aggressioner, angreb og mord på civile fra både Israel og palæstinensere.

Men jeg synes ikke, det er svært at se, hvem der er besætteren, og hvem der er de besatte.

 

Læs også:  http://christianjuhl.dk/nyheder/2015/12/fred-pa-jord-ogsa-i-palaestina

 

| Emneord: