EU underkendt ved domstol

Domstol annullerer EUs handelsaftale med Marokko

Den Europæiske Domstol (ECJ) har torsdag besluttet at annullere handelsaftalen mellem Marokko og EU, fordi den inkluderer Vestsahara. Beslutningen blev taget af domstolen i Luxembourg.

Da parterne mødtes I Luxembourg, tidligere på året, var en væsentlig del af EU Rådet og Kommissionens argumenter, at Polisario ikke havde en legitim ret til at repræsentere I sådan en proces.

Polisario repræsenterer saharwierne I FN sammenhænge, siger EU-institutionerne, men det betyder ikke, at de kan repræsentere dem I en domstol

Domstolen udtrykte klart torsdag, at Polisario er direkte og individuel berørt af handelsaftalen mellem Marokko og EU.

Det fortæller AfrikaKontakt, der i en lang årrække har arbejdet med solidaritet med Vestsahara.

Denne dom viser, hvor klar Vestsahara-sagen er. Hverken Marokko eller EU har ret til at udnytte naturrigdommene I Vestsahara.

Hvis EU ønsker at købe narturrigdomme i Vestsahara, er de nødt til først at kontakte befolkningen i området.Det er en god dag for saharvierne.

Forhåbentlig vil det blive det første skridt til at stoppe den omfattende handel hen over hovedet på befolkningen, men også til at stoppe EU's fiskeri indenfor Vestsaharas territorium.

Det er vigtigt, at den danske regering tager stilling til denne vigtige afgørelse, og at regeringen styrker indsatsen for at sikre rettighederne til værdierne i Vestsahara til sahrawierne. Derfor har jeg sendt nedenstående spørgsmål til udenrigsminister Kristian Jensen.

Den Europæiske Unions Domstols dom finder man her:
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172870&pa...

 

Henvendelse til udenrigsminister Kristian Jensen

1): Vil Udenrigsministeren komme med en ny vurdering af DCFTA mellem EU og Marokko, set i lyset af at den Europæiske Unions Domstol har fundet, at inddragelsen af Vestsahara i frihandelsaftalen er ulovligt?

2): Kan Udenrigsministeren desuden redegøre for hvad dommen vil have af betydning for forholdet mellem EU og Marokko?

| Emneord: