Boykot og sanktion eneste vej


Israels regering prøver at tage patent på det at være jøde.Men det er vigtigt at indse, at Israel ikke er jødernes stat. Det er israelernes stat.
Danske, norske eller franske jøder er ikke israelere, og Israels handlinger er ikke deres ansvar, hvis ikke de støtter op om dem.
Flere og flere jøder tager afstand fra staten Israels nuværende handlinger og politik.
Mange jøder nægtes endda adgang til at rejse ind i Israel.
Men også andre. I forrige uge fik den svenske udenrigsminister Margot Wallström besked på, at hun ikke kunne komme på officielt besøg i Israel.

Besøg ikke ønsket

Afvisningen er et klart tegn på, at den israelske regering prøver at skræmme folk, som påpeger deres uacceptable handlinger.
Det politiske i Israel bliver hårdere. Israel har aldrig haft så højredrejet en regering – en regering, hvor centrale politikere er dømt til fængselsstraffe for korruption og voldtægt.
Før var Israel et demokrati, i hvert fald for jøderne i landet. Men også deres demokrati bliver begrænset. Regeringen har foreslået en lov, der betyder at alle, der er medlem af organisationer, som modtager støtte fra udlandet, skal bære et særligt mærke, når de besøger Israels parlament, Knesset.

Breaking the silence
Vi havde forleden besøg i Folketinget fra den israelske organisation Breaking The Silence. Det er tidligere soldater, som er gået sammen for at fortælle sandheden om den israelske hær, IDFs overgreb på palæstinensere. Man skal godt nok være af en særlig støbning for at være en del af oppositionen i Israel. Det kræver både mod og styrke.
Det er ikke mærkeligt, at mange aktive rundt i Europa sammenligner Israel med det sydafrikanske apartheidstyre. På Vestbredden praktiserer Israel apartheid. Mennesker diskrimineres på et etnisk grundlag. Næsten 500.000 israelske bosættere befinder sig ulovligt på den besatte Vestbred. Her er der forskellige rettigheder for palæstinensere og israelere. Der er 2 slags veje og der er 2 slags love (de militære love for palæstinensere og de israelske love for bosætterne).

Apartheid

Men også i Israel er der alvorlig forskelsbehandling mellem israelere og palæstinensere.
Der er reelt tale om apartheid.
Det internationale svar mod Sydafrikas apartheid var dengang boykot af landet. Det er også ved at være eneste handlemulighed overfor Israel.
Den internationale BDS-bevægelse vokser. (BDS står for Boykot, Desinvestments og Sanktions.)
Oftere og oftere ser vi organisationer, virksomheder og lande reagere mod Israel.
Det franske mobilselskab Orange trækker sig ud af Israel. Den amerikanske metodistkirke har trukket sine pensionsinvesteringer i Israel tilbage, SodaStream har trukket sig fra Vestbredden, EU forlanger mærkning af varer fra Vestbredden.
Men det er stadig langt igen, før det for alvor gør ondt på den israelske regering.

Ingen våben

Et vigtigt område vil være stop for køb af våben og våbensystemer i Israel. En del af våbnene sælges med anbefalingen "Afprøvet i kamp". Det betyder som regel afprøvet i Israels undertrykkelse af palæstinenserne. (Til de, der vil vide mere om dette emne kan jeg varmt anbefale Leila Stockmar's PHD-afhandling, som tidligere har været omtalt i bl.a. Information.)
Danmark har gennem årene købt en del våben og udstyr fra israelske firmaer.
I foråret 2015 var en offentliggørelse af det danske forsvars planer om at købe udstyr til dansk artilleri nok til at forsvarsforligskredsen (der dengang bestod af alle partier, på nær Enhedslisten) trak fingrene til sig og annullerede handelen. Der er ingen tvivl om, at det forestående folketingsvalg var en væsentlig faktor for partiernes annullering af handelen. Det ville være ubehageligt at skulle diskutere køb af israelske våben med de danske vælgere.

Bag lukkede døre

I disse uger og måneder er emnet genoptaget. Bag meget lukkede døre overvejer forligspartierne igen, om dansk forsvar skal købe artilleri-systemer fra det toneangivende firma Elbit.
Danmark skal efter min mening ikke handle våben med israelske firmaer, så længe Israel er en apartheid-stat.
Og vi skal som forbrugere lade israelske s regering ligge i butikkerne, indtil Israel indgår i bestræbelser på at finde en retfærdig og demokratisk løsning mellem dem og palæstinenserne.
Israel har bragt os i en situation, hvor boykot og sanktioner er eneste mulighed.

| Emneord: