Fra bombefly til udviklingsbistand

Danmark er færdig som amerikansk kæledægge, hvis det næste forsvarsforlig ikke bryder med flere års nedskæringer. Det skal være slut med, at regeringen og Folketinget sparer på forsvaret. Hvis Danmark ikke bruger markant flere penge på militæret i det næste forsvarsforlig, falder Danmarks position som troværdig og villig allieret med USA i Nato. Sådan citeres den amerikanske viceforsvarsminister for Europa, James Townsend, i Politiken(29.2.2016).
Verden har ikke brug for mere militær. Verden har brug for evnen til at løse konflikter med ikke-militære midler. Alt for ofte vælger politiske ledere at "løse konflikter" med bombefly og soldater. Alt for ofte med katastrofale følger: civile døde, flygtninge og kaos i landene bagefter.
En væsentlig del af ikke-militær konfliktløsning er udviklingsbistand. Den globale tendens til at spare på udviklingsbistanden er katastrofal. Alle rige lande skal lægge sig i selen for at kommer op på mindst 0,7 pct. af BNI.
I Danmark har vi i årtier haft en tradition for at udviklingsbistanden og udgifter til militær har ligget på samme niveau. Efter 2000 er der kommet ulighed i regnskabet. Enhedslistens mål er, at udviklingsbistanden skal hæves til 1 pct. af BNI ved at droppe indkøb af nye bombefly for 30 mia. kr. Det vil være et konkret bidrag til en bedre og mere fredelig verden.

| Emneord: