Kaffe under slaveforhold


Danwatch har fulgt brasilianske myndigheder, der i juli 2015 befriede 17 mænd, kvinder og børn fra en kaffeplantage. Arbejderne var ofre for menneskehandel. De plukkede kaffe uden løn, mens de oparbejdede gæld til plantageejeren.
Flere danske og internationale kaffehandlere indrømmer, at kaffe fra plantager med arbejdsforhold, som de brasilianske, kan være endt i deres kaffe.
Danske kaffedrikkere risikerer, at kaffebønnerne er plukket af mennesker, der bliver indkvarteret uden adgang til rent drikkevand eller er fanget i en gældsspiral, som reelt gør det umuligt for dem at forlade kaffeplantagen.
Bl.a. Nescafé og Nespresso, erkender direkte at have købt kaffe fra plantager, hvor de brasilianske myndigheder i 2015 befriede arbejdere fra slavelignende forhold.
Udover slavelignende arbejdsforhold sprøjtes der med livsfarlige og sygdomsfremkaldende pesticider, som er ulovlige i Danmark og EU.
Nogle af pesticiderne er så giftige, at man kan dø af at få dem på huden. Alligevel sprøjter mange arbejdere kaffebuskene uden at bære det lovpligtige beskyttelsesudstyr.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, siger:• Det er ganske uacceptabelt, at fattige arbejdere rundt i verden skal lide under den vestlige verdens jagt på billige produkter – i dette tilfælde kaffe. Selvom danskerne betaler tårnhøje priser for kaffen på cafeerne, kan de ikke være sikre på, at den er produceret under ordentlige forhold.

De forhold, som Danwatch beretter om bør omgående stoppes. Og danske importører skal forpligtes til at garantere menneskerettigheder, arbejderrettigheder og arbejdsmiljø i de plantager, hvor de køber varerne.

Desuden bør støtte til sikring af stærke fagforeninger blandt fattige landarbejdere opprioriteres kraftigt. Regeringens voldsomme nedskæringer af udviklingsbistanden har betydet, at der ikke længere er penge til dette vigtige arbejde i bl.a. Latinamerika.

Vi er nødt til at have ministeren til at forstå, at regeringens prioriteringer af udviklingsbistanden har katastrofale følger. Derfor har jeg kaldt udviklingsminister Kristian Jensen i samråd i Folketingets Udenrigsudvalg.

Læs mere: www.danwatch.dk

| Emneord: