Taksøe skandale

En blodig dag for verdens fattigstePeter Taksøe-Jensens bud på en ny udenrigspolitik er nu offentliggjort. Udenrigspolitikken skal fokusere skarpere på Danmarks egeninteresser og på militæret. Det bliver den langsigtede udviklingsbistand, der kommer til at betale regningen. Det er vigtigt at huske hvilken økonomiske virkelighed, forslagene stilles i.

Meldingen er klar: Danske snævre egeninteresser skal i fokus, vi skal støtte tæt på Danmark, menneskerettigheder er ikke længere i fokus, der er ingen fokus på den ulighed (som både Obama og Verdensbanken nævner som de største udfordringer), og den langsigtede udviklingsbistand skal beskæres. Oveni skal militæret styrkes. Det kan vel bedst kaldes en moderne udgave af det klassiske begreb, imperialisme. Det er trist, meget trist.

Taksøe-rapporten skal desuden ses i den aktuelle økonomiske virkelighed: Dansk udviklingsbistand er ifølge en nylig offentliggjort rapport* over en periode på 15 måneder faldet med næsten 6 mia. kr. pga. besparelser og øgede flygtningeudgifter. Det er en beskæring på 42 pct.

Danmark er blevet den største modtager af dansk udviklingsbistand I 2016 vil 4,4 mia. kr. gå retur til Danmark til at modtage flygtninge. Udgifter til flygtningemodtagelse finansieret af udviklingsbistanden steg i samme periode med 352 pct.

Danmark har opbygget en særlig status i FN gennem mere end 50 år. Den er nu alvorlig truet på grund af besparelserne. Alene bistanden til de danske samarbejdslande i Afrika vil falde med over 2 mia. kr. i perioden 2015-18.

For udviklingsbistanden er Taksøes rapport en fortsættelse af den meget negative udvikling. I Enhedslisten vil vi en hel anden vej. Vores alternativ hedder Kampen mod den globale ulighed. Det er vedhæftet.

BilagStørrelse
TimbuktuFonden_analyse om dansk udviklingsbistand 2014-2016.pdf3.58 MB
Kampen mod den globale ulighed_Enhedslisten_2015.pdf331.23 kB
| Emneord: