Brexit

Forlader britterne EU ?
Jeg var forleden i Birmingham f√• uger f√łr briterne skal afg√łre om medlemskabet af EU skal forts√¶tte. Der er uhyre t√¶t l√łb, og sp√¶ndingen er h√łj op til valgdagen 23. juni.
Tilh√¶ngerne havde et lille forspring, ikke mindst i kraft af de kampagner, der er sat i gang, om at √łkonomien vil forringes og arbejdsl√łsheden vil stige.
En gruppe tidligere danske udenrigsministre med Uffe Ellemann Jensen i spidsen havde indrykket en annonce i nogle af medierne, - og p√• vej i flyveren l√¶ste jeg ogs√• at den danske finansminister havde udsendt skr√¶mmeadvarsel om, at den danske √łkonomi og besk√¶ftigelse ville blive forringet, hvis briterne melder sig ud.
Ja selv Obama, IMF og OECD har blandet sig med alvorstunge formaninger.
OECD siger, at bruttonationalproduktet vil falde med 3 pct. hvis UK kommer til at st√• udenfor EU. Hver familie vil if√łlge OECD miste 27.000 kr p√• √•rsbasis.
IMF advarer med "alvorlige regionale og globale skadevirkninger" hvis briterne frolader EU.
Jeg synes, det er som om vi kender dem fra tidligere danske afstemninger.
Begge internationale organisationer glemmer at UK er omfattet af WTO-aftalerne. Det betyder, at frihandel mellem 2 lande ikke bare kan √¶ndres, og tolden p√• import ikke bare kan s√¶ttes op, fordi den ene part √łnsker det.
I fagbev√¶gelsen er man delt. I TUC's ledelse (LO-ledelsen) mener man, at EU beskytter rettighederne for deres medlemmer. Modstanderne mener, at netop truslen om arbejdsl√łshed og pres p√• aftalerne kommer fra EU.
Cameron f√łrer i vid udstr√¶kning Thatchers politik fra 80'erne og bek√¶mper fagbev√¶gelsens indflydelse. Det er bla. blevet s√• godt som umuligt at strejke p√• lovlig vis. Tillidsvalgtes rettigheder er fjernet, og fagforeningernes ret til at bevilge st√łtte til politiske partier er meget begr√¶nset.
TUC ser dog ogs√• den store fare, der kommer fra social dumpning, og truslen p√• de omr√•der, hvor EU angriber de faglige rettigheder. Og EU's krisepolitik er if√łlge TUC gennemf√łrt i bla. Sydeuropa p√• en m√•de, s√• forhandlings- og aftaleretten begr√¶nses.
Aktivister i fagforeningerne mener, det bliver det et valg mellem kortsigtede og langsigtede perspektiver. Hvis de tr√¶der ud af EU kan politikerne i London hurtigt og effektivt ‚Äď hvis ellers der er et st√¶rkt og trov√¶rdigt flertal til venstre ved n√¶ste valg. Derfor stiller de sig selv sp√łrgsm√•let, om den venstreorienterede Labour-leder Corbyn kan blive et s√•dan n√łdvendigt alternativ.
Hvis de bliver indenfor EU er kapitalkræfterne så meget i offensiven, at kampen mod liberaliseringer og privatiseringer må foregå i flere lande på én gang. Og her tvivler mange på, at ETUC (Euro-LO) eller TUC er trimmet til den kamp, i hvert fald lige nu.
Sct. Hans aften i år bliver uhyre spændende. Ikke kun for briterne. Vil de blive eller vil de forlade EU ?
Ogs√• for andre lande vil det rejse sp√łrgsm√•let: Skal vi blive eller forlade EU ?
Det vil være naturligt at også danskerne får mulighed for at stemme om vi fortsat skal være medlem. Vi fulgte UK ind i EU.
Meget vand er l√łbet i √•en siden 1972, meget har forandret sig i EU siden, - og alene det faktum, at kun danskere der er over 63 √•r, har v√¶ret med til at stemme om vores medlemskab af EU b√łr give overvejelser om ikke danskerne skal sp√łrges.
Jeg er ikke i tvivl. Danskerne skal have lov at stemme, ligesom briterne. Ikke mindst hvis briterne stemmer nej 23. juni.

| Emneord: