Tradition og følelser ?


"Det er tradition og følelser, der definerer Enhedslistens EU-politik" skriver Claus Bryld (Information 15.7.). Enhedslisten går ifølge CB nærmest højre-nationalisternes ærinde.
Det vil jeg bestemt afvise. Vi har i Enhedslisten de sidste 5 år haft en intens debat i partiet om egenopstilling og om nyt EU-program. Hovedparten af vore medlemmer er indmeldt siden vi formulerede vores forrige EU-program, og langt de fleste er født efter 1972. Desuden har EU ændret sig markant gennem årene. Debatten har især handlet om indholdet i EU-samarbejdet.
CB kalder mine synspunkter om EU mere venstrepopulistiske end socialistiske.
For mig er spørgsmålet ikke om vi skal have et europæisk samarbejde, men hvordan det skal være. De internationale forhold råber på et forpligtende europæisk samarbejde.
Et europæisk samarbejde skal fremme demokrati, transparens, social udvikling, miljømæssig bæredygtigt og lighed. Et europæisk samarbejde skal hjælpe medlemslande i økonomisk krise, ikke forværre krisen. Det skal kunne håndtere flygtningeproblemer, ikke overlade det til nationalstaters grænseopbygning, Frotex-aktioner og utiltalende menneskehandler med Erdogan. Samarbejdet skal bekæmpe social dumpning, ikke øge den. Og så skal et samarbejde føre politik i dialog med borgerne, ikke fjerne sig mere og mere fra os.
EU har udviklet sig i en hel anden retning og har tilsyneladende ikke evnen til at reformere sig selv.
Alene reglen om, at alle 27 lande skal være enige for at ældre de grundlæggende principper, ligner et Catch 22. Det skal der skrappe midler til for at løse op, f.eks. en afstemning om tilknytning til EU. Det vil naturligvis skabe kriser, javel. Men det vil også skabe en nødvendig debat om EU's grundlæggende problemer.
For højre-nationalisterne er udmeldelse af EU et mål.
For mig er det et middel til at komme ud af blindgyden og få vækket EU-eliten, der dumstædigt fortsætter en forkert og farlig udvikling, der fremmer nationalisterne.
CB erkender, at der er alvorlige problemer i EU. Som tilhænger af EU skylder han nogle bud på, hvordan kursen kan ændres.

Læs mere om EU-debatten

Enhedslistens nationale drejning

Nationalstaten 

Der findes allerede et bedre samarbejde 

Hvis ikke venstrefløjen tager EU-skepsis alvorligt

Enhedslisten kæmper for et rødt-grønt Europa

Venstrefløjen er ved at tabe EM i politik

Brexit handler om protest, frygt og politisk elite

6 myter om Brexit

Drop illusionerne

Tanker efter Brexit 

Socialister og Brexit

| Emneord: