Til gavn for Danmark

Udviklingsbistand er en nødvendig investering
68,4 milliarder kroner. Så meget vil det koste frem mod 2025 at indfri Enhedslistens ambition om igen at hæve udviklingsbistanden til én procent af bruttonationalindkomsten (BNI).
Det fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en række svar til Folketingets finansudvalg.
Målet for Enhedslisten er, at dansk udviklingsbistand gradvis skal op 1 pct. af BNP, som den var i 90'erne, da Danmark som bekendt var fattigere – og verdens ulighed mindre.
Det er i Danmarks interesser, og det er i den fattigste del af verdens interesser at investere i udviklingsbistand.

Skræmmetal
Man skal ikke lade sig slå ud af finansministerens skræmmetal. De er en sammentælling over de næste 10 år. Husk, at det kun taget et år for den borgerlige regering at stjæle 3 mia. kr. årligt fra verdens fattigste - eller noget, der svarer til godt 34 mia. kr. frem til 2025.
Venstre-regeringen har sænket udviklingsbistanden fra 0,86 pct til 0,7 pct. af BNP.
Derfor er det slapt og skuffende at Socialdemokratiet lader sig skræmme. De er på vej væk fra regeringsgrundlaget fra 2011, og vil ikke længere fastholde målet på 1 pct i udviklingsbistand. Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Radikale står heldigvis fast. Vi kan fortsat se perspektiverne i en robust udviklingsbistand.

Politisk vilje
Hvorfor skulle det ikke være muligt relativt hurtigt at rette op på regeringens tyveri og genindføre en udviklingsbistand på 0,86 pct – og så bagefter komme videre til 1 pct.?
Det er alene et spørgsmål om politisk vilje.

Usynlig omlægning
Ligeså galt er det, at regeringen samtidig - udenfor offentlighedens søgelys - er i færd med at omlægge udviklingsbistanden, så den i højere grad gavner snævre danske interesser – egeninteresser, som det så egoistisk kaldes. Det sker ved at pengene bruges til udgifter til flygtninge i Danmark, ved at pengene bruges til erhvervsinteresser og ved at pengene bruges til sikkerheds- og militære interesser.
Omlægningerne er mindst ligeså alvorlig som den nominelle besparelse på udviklingsbistanden.
Det efterlader den strategiske og egentlige udviklingsbistand på omkring 0,2 pct af BNP. Det er det de kommende ugers forhandlinger om ny strategi og om finanslov handler om.

Et lys
Et lille lys i mørket er, at der i år er kommet færre flygtninge til landet. Forhåbentlig har de fundet acceptable vilkår i andre lande, mens fattigdom, sygdom og krige raser i deres hjemlande.
Det efterlader et overskud på 1-2 mia kr., som tidligere er hentet fra udviklingsbistanden.
De penge skal naturligvis tilbage til verdens fattigste og ikke tilbage i statskassen, hvor det mest sandsynlige er, at de med den nuværende regering ender som skattelettelser til de rigeste danskere.
De sparede penge skal ud i verden for at gøre gavn og for at udligne den ekstreme globale ulighed.
De skal tilbage til en langsigtede fattigdomsreducerende udviklingsbistand, herunder civilsamfund-organisationerne, der blev skåret med op mod 30 %, til FN-institutioner som eksempelvis UNDP og IFAD, samt til oplysnings- og forskningsaktiviteter, der ligeledes blev beskåret betydeligt.
Hvis det sker, vil det trods alle ulykkerne, være et lille lys i mørket.

Til gavn for Danmark
Udviklingsbistand er ikke bare en træls udgift.
Det er en nødvendig udgift, hvis verden skal i balance. Danmark skal gå forrest. Vi har, ligesom en række andre vestlige lande råd til det.
Men vi har også gavn af det.
Hvis vi gør det godt og satser på den langsigtede udviklingsbistand, vil det gavne hele kloden.
Hvis vi gør det godt, forebygger vi, at mennesker må flygte fra fattigdom, sygdom, krig og håbløshed.
Hvis vi gør det godt, er enhver krone til udviklingsbistand til gavn for Danmark.

Ministerens svar

http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/fiu/spm/394/svar/1338278/index.htm?param1=abb
http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/fiu/spm/395/svar/1338277/index.htm
http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/fiu/spm/396/svar/1338276/index.htm

Informations artikel 
https://www.information.dk/indland/2016/08/minister-oeget-ulandsbistand-koste-68-milliarder

 

| Emneord: