Jagten på profit

Vanilje i supermarkedet er produceret af børn
På trods af at vanilje er verdens næstdyreste krydderi, lever vaniljedyrkerne i Madagaskar i stor fattigdom. Bønderne har ikke råd til tilstrækkelig mad, og for at få enderne til at mødes må de lade deres børn arbejde.
Vanilje i danske supermarkeder stammer ofte fra Madagaskar og er med stor sandsynlighed produceret med børnearbejde.
Desuden bliver bønderne fanget i en spiral af bundløs gæld, som de har svært ved at komme ud af. Når de ikke selv kan betale, må de i værste fald betale med deres børn. Det fremgår af Damwatchs' nyeste rapport "Vaniljens skjulte pris
- bundløs gæld og børnearbejde"

Der er tale om endnu en skandale indenfor den globale levnedsmiddel-produktion. Virksomhedernes jagt på ekstreme profitter betyder, at voksne og børn kommer til at leve under umenneskelige vilkår.

Vi må forlange, at verdens købmænd overholder internationale konventioner, når de handler på det globale marked. I dette tilfælde drejer det sig ILO's konvention 138 og 182 om børnearbejde, FN's børnekonvention og Madagaskars lovgivning om børnearbejde.

Vi må få den danske regering til at sikre, at de internationale konventioner bliver overholdt af de virksomheder i Danmark, der importerer fødevarer og andre produkter til det danske marked. Virksomhederne er ved import af vanilje sandsynligvis medvirkende krænkelser af menneskerettighederne.

Derfor har Enhedslisten kaldt udenrigsministeren i samråd i denne sag.

Danwatch's rapport om vanilje er vedhæftet

 

BilagStørrelse
Vaniljens skjulte pris - bundløs gæld og børnearbejde.pdf1.12 MB