Stor sejr til Polisario

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen
Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara
EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne. Det har EU-domstolen afgjort i dag onsdag.
Afgørelsen er entydig. Handelsaftalen kan ikke overføres til Vestsahara, som ligger udenfor Marokkos internationale grænser. Dommen stopper imidlertid ikke her. Dommen går helt tilbage til Associeringsaftalen fra 2000, som skabte rammere for EU's og Marokkos handelsaftaler. Denne aftale kan heller ikke inkludere Vestsahara.

EU-domstolens er meget klar og særdeles vidtgående. En besætter af et land, Marokko, kan ikke disponere over landets ressourcer hen overhovedet på befolkningen

Dette er en meget vigtig sejr for sahrawierne og for alle, der er fortalere for at international lov skal respekteres i Vestsahara. Dommen kan være med til at fremme sahrawiernes mulighed for at bestemme i eget – men besat – land.

Afgørelsen kan sandsynligvis få et alvorligt efterspil for de danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara

Enhedslisten har kaldt den danske udenrigsminister i samråd om den markante afgørelse for at bede ham redegør for konsekvenserne for den danske udenrigspolitik og for de danske virksomheder, der har været involveret i handel i Vestsahara.

Polisario har endnu en uafgjort sag ved en domstol i EU om fiskeriaftalen mellem EU og Marokko, der også omfatter Vestsahara – og hvor danske virksomheder ligeledes kan komme i klemme

Dommen fra EU domstolen pĂĄ dansk

Omtale hos AfrikaKontakt

| Emneord: