Uskyldige aktivister skal løslades


Kongedømmet Marokko fører i disse dage retssag mod 25 aktivister fra Gdeim Izik.

De har i flere år siddet fængslet under stærkt kritisable forhold alene for deres
medvirken i en demonstration. Mandag morgen meddelte de marokkanske myndigheder, at de har tilbageholdt aktivisternes advokater i lufthavnen i Rabat.
Protest-lejren Gdeim Izik i 2010 blev et symbol på saharawiernes fredelige kamp for deres landsuafhængighed, men også et symbol på den brutale undertrykkelse der udføres af marokkanske styrker. Ca. 12 km uden for hovedstaden i det besatte Vestsahara, Laayoune, var Gdeim Izik en fredelig lejr, hvor telte blev opført mod diskrimination og marginalisering, af omtrent 20.000 deltagere. De marokkanske myndigheder ødelagt teltbyen og angrebet civile. Det endte med både døde, sårede og arresterede saharawier.

Den danske udenrigsminister bør sammen med sine europæiske kolleger gribe ind og sikre, at Marokkos uacceptable behandling af saharawierne stopper.
Der skal desuden gennemføres en international undersøgelse af brud på menneskerettighederne i denne sag.
Desuden skal det sikres, at aktivisternes advokater kan arbejde frit og at der sker en fair retssag under international overvågning.
De uskyldige menneskerettighedsaktivister fra Gdim Izik er uskyldige og bør løslades, indtil det modsatte er bevist. Deres fredelige og demokratiske indsats for få en ende på Marokkos besættelse af Vestsahara har min fulde støtte.

 Læs mere hos AfrikaKontakt

| Emneord: