Dansk skib opbragt

Dansk skib med konfliktfosfat fra Vestsahara er tilbageholdt i Panama. Skibet Ultra Innovation fra det danske rederi Ultrabulk er tilbageholdt i Panama med 50000 ton fosfat. Rederi Ultrabulk sejler fosfat fra det besatte Vestsahara til Canada, stik imod international lov og folketingets anbefalinger. Vestsahara har siden 1975 været besat af Marokko. Hverken opkøberen af fosfatet i Canada, Agrium, eller Ultrabulk har været i kontakt med Polisario, der repræsenterer det besatte Vestsahara. Det meddeler den danske solidaritetsorganisation AfrikaKontakt

Det er ganske uacceptabelt at danske rederier fortsætter transport af varer fra Vestsahara direkte i strid med en enstemmig beslutning i Folketinget, hvor dansk erhvervsliv advares om at engagere sig i Vestsahara uden at følge internationale regler.

Det danske skib er det andet skib i denne måned som advokater fra Saharawi Arab Democratic Republic (SADR) og befrielsesbevægelsen Polisario har fået opbragt.

Udenrigs- og erhvervsministeren må omgående gribe ind og stoppe denne trafik. Derfor har Enhedslisten henvendt sig til de 2 ministre med en kraftig opfordring om at sætte handling bag Folketingets beslutning vedr. Vestsahara.

EU-domstolen har netop underkendt en handelsaftale, mellem EU og Marokko, fordi den omfattede Vestsahara, uden at spørge Saharawierne eller deres repræsentanter, Polisario.

Det er dobbelt pinligt, at erhvervsministeren med frue i april deltog i navngivelse af et nyt skib til samme Ultrabulk. Forhåbentlig har han over middagen i klare og utvetydige vendinger præciseret dansk Vestsahara-politik overfor rederiet.

 

Henvendelse til ministrene
Skibet Ultra Innovation fra det danske rederi Ultrabulk er tilbageholdt i Panama med 50000 ton fosfat. Rederi Ultrabulk sejler fosfat fra det besatte Vestsahara til Canada, stik imod international lov og folketingets anbefalinger. Vestsahara har siden 1975 været besat af Marokko. Hverken opkøberen af fosfatet i Canada, Agrium, eller Ultrabulk har været i kontakt med Polisario, der repræsenterer det besatte Vestsahara.

Jeg vil bede ministrene tage kontakt til Ultrabulks ledelse og orientere dem om Folketingets politik om Vestsahara, om EUs domstols nye afgørelse, om FNs resolutioner om Vestsahara

Jeg vil desuden bede ministrene svare på nedenstående spørgsmål:

A) Hvad vil ministrene gøre for at stoppe danske rederiers transport med mineraler og andre varer fra Vestsahara, uden at involvere repræsentanterne for det besatte land ?

B) Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at alle potentielle danske virksomheder er opmærksom på Folketingets enstemmige beslutning om Vestsahara ?

C) Hvilke initiativer vil ministrene tage for at andre lande engageres mere håndfast i indsatsen for at sikre Saharawiernes rettigheder - og for at FNs resolutioner om Vestsahara realiseres ?

D) Orienterede erhvervsministeren rederiet Ultrabulks ledelse om Folketingets holdning til transport til og fra Vestsahara, da han med sin frue 27. april navngav rederiets nye skib "Ultra Diversity" i Japan ?

BilagStørrelse
2byfm6kq8zdo9g5b.jpg1.84 MB
| Emneord: