USA snyder Grønland

Amerikanerne snyder Grønland for søtransport til Thule
Royal Arctic Line som har sejlet fragt mellem Danmark, Nuuk og Thulebasen, mister nu opgaven.
Det amerikanske forsvar har givet opgaven til et amerikansk rederi, selvom Royal Arctic Line var både bedst og billigst.
For amerikanerne talte det højest i udbuddet, at rederiet var amerikansk. Det fremgår af den grønlandske avis Sermitsiaq.
I forvejen lider Grønland under, at et dansk-grønlandsk selskab har mistet serviceaftalen på Thulebasen. Der er en aftale, som har givet både arbejdspladser, skatteindtægter og lærepladser til det grønlandske samfund.

En skandale kommer sjældent alene. Næppe har Grønland mistet serviceaftalen, fordi Danmark ændrede på udbudsmaterialet (af frygt for EU's indblanding) før de nu mister en væsentlig transportopgave

Det er ganske uacceptabelt, at den slags opgaver ikke udbydes på retfærdige betingelser.

Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad USA mener, at andre lande skal yde for dem. Basen i Thule betaler amerikanerne ikke leje for, og ca. 30 andre mindre baser på Grønland, har amerikanerne forladt uden at rydde op efter sig. Værst på Camp Century basen, hvor et stort antal tønder med lavradioaktiv affald risikerer at forurene omgivelserne i takt med at isen smelter.

Det er på høje tid at Danmark strammer kravene overfor USA og forlanger modydelser, hvis de fortsat skal hane base i Thule. Derfor har jeg rejst den nye sag overfor udenrigsministeren.

 

Spørgsmål til Udenrigsministeren
Den grønlandske avis Sermitsiaq fortæller, at aftalen mellem Royal Arctic Line om sejlads af gods mellem Danmark Nuuk og Thule nu ophører og overtages af et amerikansk rederi.
Det på trods af at Royal ArcticLine har udført opgaven til stor tilfredshed og til en pris der ligger under amerikanernes tilbud.

A) Hvad mener ministeren om denne beslutning ?

B) Har ministeren taget kontakt til det amerikanske forsvar eller andre myndigheder i denne sag ?

C) Er ministeren i dialog med den grønlandske regering om denne sag ?

D) Hvilke økonomiske konsekvenser vil det få for Royal Arctic Line og for den grønlandske økonomi ?

E) Hvad vil ministeren gøre for at amerikanerne udbyder opgaven på almindelige vilkår, hvor den virksomhed, der kan løse opgaven bedst og billigst, får den ?

F) Hvordan vil ministeren i fremtiden - sammen med den grønlandske regering - sikre, at opgaverne i sådanne tilfælde sker på en retfærdig måde ?

| Emneord: