Danmark til eksamen i FN

Finansminister Kristian Jensen skal 19.7. i FN forsvare Danmarks resultaterne fra de første 2 år med de 17 verdensmål/bæredygtighedsmål.Målene  blev vedtaget på FNs generalforsamling i 2015.
De betyder bl.a. sult og fattigdom skal udryddes inden 15 år, at alle børn skal have adgang til mindst 10 års skolegang og at alle mennesker skal have adgang til et ordentligt sundhedssystem. Desuden at miljø- og klimaindsatsen skal accelereres væsentlig.
Tirsdag fremlagde den tyske Bertelsmann Stiftung en global status, der placerer Danmark som det næstbedste land, efter Sverige.

Det er meget positivt (men ikke overraskende) at Danmark og de andre nordiske lande topper listen over indsatsen for en mere retfærdig og bæredygtig verden. Verdensmålene er kernen i opbygningen af velfærdsstaten, som har stået på i de nordiske lande de sidste mange år. Vores høje placering bygger så at sige på gamle fremskridt.

Bag resultatet ligger også, at Danmark har "eksporteret" dele af vores belastning af miljøet ved at industrivirksomheder er flyttet til bl.a. Asien. Det vigtige bliver at se, om Danmark kan holde og forbedre den internationale placering.

Mange af regeringens initiativer de sidste 2 år, f.eks. klima- og energipolitikken og beskæringer af de økonomisk dårligst stilledes vilkår, går i den modsatte retning.

Det er vigtigt ikke at bruge den høje placering som sovepude, men til at fortsætte forbedringerne på alle områder. Danmark har styrken og økonomien og dermed også forpligtelsen til at gå foran. .

De lande, som ligger nederst på listen, er nogle af verdens fattigste lande. De har brug for hjælp fra de rigeste lande til at udvikle bæredygtige samfund og til at gøre en større indsats mod fattigdom og for at opbygge uddannelse og sundhedssystemer. Her har Danmark siden valget i 2015 placeret sig negativt ved at skære mere end 2 mia. kr.pr år i udviklingsbistanden.

Der er al mulig grund til, at Danmark styrker indsatsen for at leve op til 2030-målene og ikke mindst for at øge hjælpen til de lande, der ikke selv har kapaciteten.

Bertelsmann Stiftungs globale måling er vedhæftet
17 verdensmål

BilagStørrelse
2017-SDG-Index-and-Dashboards-Report--compact.pdf1.48 MB
| Emneord: