Verdens mest destruktive våben

Danmark støtter verdens farligste våben, atombomben. Denne fatale politik skal ændres.
Det er 72 år siden, at USA udviklede og sprængte det første atombombe i Hiroshima.
Datoen var 6. august 1945.
2 dage efter sprængte de også én over Nagasaki – begge med katastrofal effekt. Mellem 150.000 og 250.000 var døde 4 måneder efter sprængningen.
Enorme skader fulgte i form af deformerede børn og meget alvorlige miljøødelæggelser.
Atombomben var (og er) det farligste våben som, menneskeheden har frembragt.
Flere lande ønskede dette altødelæggende våben. Rusland, USA, England, Frankrig og Kina fulgte.
Som protest udviklede der sig en hidtil uset stor folkelig modstand mod atomvåben – ikke mindst i USA og Europa.
Det blev anledningen til at FN tog initiativ til en ikke-spredningstraktat i 1968. Den trådte i kraft i 1970 og 190 af verdens lande har tiltrådt traktaten.
Traktaten indeholder aftale om ikke-spredning, afvæbning og fredelig brug af atomteknologi. Aftalen er den vigtigste internationale aftale om ikke-spredning og destruktion af eksisterende atomvåbenlagre.
Medlemsstater, der har atomvåben, forpligter sig til ikke at sprede våbnene til andre stater og til at indgå forhandlinger om destruktionen af eksisterende våbenlagre.
Medlemsstater, der ikke har atomvåben, forpligter sig til ikke at udvikle atomvåben og til at bruge eventuelle atomressourcer til fredelige formål.
Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea har ikke tilsluttet sig ikke-spredningsaftalen – fordi alt tyder på, at de har atomvåben og ikke ønsker at blive kontrolleret.
Siden 1945, hvor USA smed de 2 atombomber i Japan er der foretaget mere end 2000 prøvesprængninger, og atomvåbenlandene råder over mere end 15.000 atomsprængladninger – nok til at ødelægge alle større byer og gøre kloden ubeboelig på grund af den radioaktive stråling.
Siden ikke-spredningsaftalen er der ikke taget nye tiltag for at begrænse atomvåben før i 2016.
Dette initiativ, som tidligere generalsekretær for FN, Ban Kii Moon tog, inden han gik af, skal udmøntes i en traktat, der helt forbyder atomvåben.
7. juni i år vedtog 122 lande i FN teksten til den nye traktat. Aftalen forbyder udvikling, test, produktion, lagring, overførsel, brug eller trussel om brug af atomvåben. Den sætter en ny standard og kan være starten på at fjerne verdens farligste våben. Hvis mere end 50 lande ratificerer teksten, der den gældende som FN-traktat.
Herefter består opgaven i at overbevise de lande, der har atomvåben om at tiltræde traktaten og gå aktiv ind en systematisk og balanceret nedrustning af det forfærdelige våben.
Indtil sidste år har Danmark i mange sammenhænge støttet processer, der kan fremme nedrustning af atomvåben. Men den nuværende regering, med udenrigsminister Anders Samuelsen i spidsen har afvist at støtte FN og den nye traktat. Regeringen tror på, at våbnet kan bruges som afskrækkelse og som en del af NATOs strategi.
Det er ganske meningsløs, og alle sejl må sættes for at ændre regeringens katastrofale politik.
Med den stribe af ustabile ledere, som i øjeblikket har adgang til atomvåben, er der dobbelt grund til at få dem forbudt og fjernet. I f.eks. USA og Rusland kan præsidenten på 15 minutter ud fra egen beslutning sende 2000 atomraketter af sted.
Et enkelt fatalt tryk på den røde knap i Rusland, Pakistan, USA eller Israel kan det få fatale konsekvenser for hele menneskeheden.
Alle atomvåben skal efter min mening destrueres og Danmark skal igen sætte sig i spidsen for denne proces.

| Emneord: