Bananer kan være sprøjtet med livsfarlige pesticider

Små fly sprøjter banan-plantager i Ecuador med pesticider, som er ulovlige i Danmark I banan-provinserne er der markant flere tilfælde af kræft, og højere dødelighed blandt pesticidepiloterne. Der fødes flere børn med handicap end noget andet sted i landet. Banan-arbejdere og piloter fortæller, at pesticiderne gør dem alvorligt syge.

Danwatch har fulgt bananerne fra Ecuador til EU. I Danmark kan fire supermarkeder ikke garantere, at de livsfarlige pesticider ikke er anvendt i de plantager, hvor de køber bananer.

Det er en skandale, at arbejdsvilkårene for bananarbejdere gør dem og deres familier syge.

Det er ganske uacceptabelt, at intet af den danske udviklingsbistand bruges til gavne sundhed og sikkerhed for arbejderne i Mellemamerika. Pesticider/sprøjtegifte, der er forbudte i Danmark, skal naturligvis ikke bruges i lande, vi handler med – og køber bananer fra.

Det er desuden dybt kritisabelt at 4 danske supermarkeder, Coop, Lidl, Aldi og Dagrofa (Meny og Spar) ikke kan garantere, at de livsfarlige pesticiter/sprøjtegifte ikke bruges i de plantager, hvor de køber bananer.

Jeg har derfor kaldt udviklingsminister Ulla Tørnæs og erhvervsminister Brian Mikkelsen i samråd, for at høre, hvad de vil gøre ved de uacceptable forhold.

Læs mere her

| Emneord: