Vores smukke klode bliver mishandlet

Det er god tone i min familie at bidrage til en god stemning op til jul, når vi hygger os med familien og vennerne.

Men jeg husker endnu ikke en jul, hvor vi ikke undervejs har konkluderet: "Hvor ar vi det godt – og hvor kunne vi ønske, at alle verdens mennesker havde det som os"

Når jeg bliver opfordret til at gøre status for året der er gået, i udviklingspolitisk lys, undskylder jeg overfor læserne. Jeg ikke i stand til at skabe megen hyggestemning.

Et forfærdeligt år

Jeg vil begrænse mig til 10 nedslag.

1): Verden er blevet mere ulige. De 8 rigeste mennesker ejer ligeså meget den fattigste halvdel af klodens befolkning. Rigtig mange skal stadig leve for en dagløn på under 15 kroner pr. dag.

2): Korruption, skattely og svindel har et omfang, så det sandsynligvis ville kunne fordoble verdens udviklingsbistand. De multinationale selskaber har magt som aldrig før.

3): 60 millioner mennesker er på flugt fra krige, kriser og sygdomme. Mange af dem lever i flygtningelejre, og får kun halvdelen af den nødhjælp, som FN mener, skal til for at overleve.

4): Lederne i verdens rigeste lande, f.eks. i EU ikke finde ud af at fordele den lille del af flygtningene, som når til vores verdensdel. De kan heller ikke finde ud af at bidrage til at løse konflikterne, f.eks. mellem Israel og Palæstina. Her hælder USA tværtimod benzin på bålet.

5): Men de rige lande kan finde ud af at opruste og bruge endnu flere penge på kampfly, bomber og granater. Det samlede salg af våben udgjorde sidste år 384 milliarder USD.

Smørhullet Danmark

6): Regeringen opruster på livet løs – både med nye kampfly og almindeligt dødeligt isenkram for milliarder.

7): Regeringen har siden valget vedtaget mere end 60 stramninger overfor flygtninge og indvandrere.

8): Antallet af flygtningen, som vi tager imod har ikke været lavere i rigtig mange år. Ikke engang FNs 500 kvoteflygtningen, der har særligt vanskelige forhold, vil regeringen tage imod.

9): Vi ligger på det laveste niveau for dansk udviklingsbistand i mere end 20 år.

10): Regeringen har i sin nye strategi for udvikling bildt sig selv ind, at erhvervslivet kan redde 3. verden. Mere egeninteresse og mindre rettighedsbaseret og fattigdomsorienteret hjælp. Ja, kredse omkring regeringen lufter endda luftet muligheden for at frigøre sig fra forpligtelserne i menneskerettighederne.

Opgør med grådigheden

Det ville være meningsløst at påstå, at intet bliver bedre. Der er små lys i mørket. Der findes kræfter, som fokuserer på en mere human og solidarisk udvikling.

COP-mødet i Paris om klimaet var et fremskridt. 122 lande har i FN-regi vedtaget et forbud mod atomvåben og FNs 17 verdensmål vil forandre verden, hvis vi realiserer dem.

Kravene er revolutionære, sagde daværende formand for FN, Mogens Lykketoft i 2015.

En realiseringen af dem kræver efter min mening et opgør med den grådige kapitalisme, som har alt, alt for meget magt på vores smukke klode, hvor alle kunne have det så godt som vi.

God jul & fredeligt nytår til alle, der er med på at tæmme de grådige kræfter.

| Emneord: