En ildsjæl er her ikke længere

Nytårsmorgen fik vi besked om, at Bende Bonde var død.

Vi mødte Bente ret hurtigt efter at vi midt i 70'erne kom til Silkeborg, først og fremmest i det politiske arbejde, men senere også i det faglige arbejde.

Bente var født i Salten Skov. Hun var datter af arbejdsmand Andreas Bonde og Anna Margrethe, der var hjemmegående husmor. Bente var den midterste af 3 børn, mellem storebroderen Edgar og lillebroderen Hans.

Nogen uddannelse blev det ikke til i første omgang. Efter 7. klasse kom Bente i Huset.

Senere arbejdede hun på områdets systuer og tekstilvirksomheder, bl.a. Neckelmann og Stiga.

Hun fik interesse for fagforeningsarbejdet og blev valgt ind i Beklædningsarbejdernes Fagforenings bestyrelse som 25-årig, og repræsenterede samtidig 250 kolleger på Stiga.

Med det faglige arbejde kom også interessen for det politiske arbejde. Bente blev medlem af DSU og kom i 1969 på vinterholdet på Esbjerg Højskole.

Da hun kom tilbage, blev hun tillidsrepræsentant for kollegerne på Stiga.

Højskoleopholdet havde ændret hendes syn på det politiske og i 1973 meldte hun sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti. I samme periode blev hun næstformand i Beklædningsarbejdernes Fagforening.

Bente opstiller som spidskandidat for DKP til kommunevalget i 1977 og bliver valgt ind i byrådet.

Efter en arbejdsløshedsperiode fik hun arbejde på vaskeriet på Silkeborg Sygehus. Hun skiftede derned fagforening til Kvindeligt Arbejderforbund, hvor hun bl.a. var næstformand og fungerede under formandens sygdom som formand under de store strejker i 1985.

I starten af 80erne tog hun uddannelse som socialpædagog i Ikast, hvorefter arbejdede i en årrække med fysisk og psykisk handicappede i Them.

I 2003 blev hun første gang indlagt på sygehuset. Sygdommen tog alvorligt på kræfterne. I 2007 sluttede hun et langt liv på arbejdsmarkedet, men fulgte fortsat med i politik som medlem af Enhedslisten.

Bente fyldte 75 år 25. december. Desværre var helbredet ikke til at fejre dagen, og få dage efter flyttede hun på hospice i Brædstrup.

Hun havde i en årrække kæmpet med kræft og knogleskørhed.

Hun var fuldt klar over, at lægerne ikke kunne gøre mere.

Rigtig mange har fået en hjælpende hånd, når bureaukratiske regler i a-kassen og kontanthjælps-reglerne kom på tværs.

Bente har aldrig sparet sig selv, hverken i det faglige eller politiske arbejde, eller når der var tid til en festlig stund i venners lag. Bente insisterede på et liv før døden.

Bente fik ikke selv børn, men var vellidt af de mange børn, der var omkring hende, ikke mindst i familierne hos hendes to brødre Edgar og Hans. Det var ikke mindst herfra hun fik kræfter til sine sidste hårde år med sygdom.

Bente talte til det sidste om, hvor nødvendigt det er at kæmpe for et mere retfærdigt samfund med plads til alle. Hun har spillet en væsentlig rolle arbejderbevægelsen i Silkeborg.

Med Bentes død har vi mistet en god kammerat, der altid tog stilling for arbejderne og de mest udsatte i vores samfund.

Christian Juhl & Karen Marie Møller