OK at prisen på vaniljen stiger

TV2 kunne fortælle, at vanilje er steget flere tusinde procent de sidste få år.

De interviewede en medarbejder eller ejer fra en isbar og spurgte, hvad det vil betyde for salget af vaniljeis.

Undskyld mig, men det har jo ingen, absolut ingen betydning for danskere, at prisen på vanilje stiger, når man tænker på, hvor lidt vanilje, der er i en vaniljeis. Skulle prisen stige en krone for en is, er det OK for mig – og sikkert de fleste danskere, hvis de kendte baggrunden.

Vilkårene for arbejdere i Madagaskars vaniljefarme er under al kritik. Børnearbejde, ekstremt lave lønninger og bundløs gæld er hverdag, for at vi kan få vanilje i vores is.

Danwatch besøgte Madagaskar i oktober 2016, for at dokumentere de dårlige forhold på vaniljefarmene. Fotodokumentation fra rejsen viser, at børn ned til 10 år arbejder i vaniljemarkerne, og at vaniljebønderne lever i ekstrem fattigdom. På deres hjemmeside du se billederne fra mødet med de bønder og børn, der dyrker den vanilje, der kan ende i de danske supermarkeder.

Den sag tog jeg op med udviklingsministeren for mere end et år siden. Hun var enig i, at forholdene er uacceptable, og at der bør handles. Det er på høje tid, at vaniljearbejderne får ordentlige vilkår.Jeg betaler med glæde lidt mere for min vaniljeis hvis det kan gavne vaniljearbejdernes forhold.

Læs Danwatch's beretning fra Madagaskar her

| Emneord: