Familien i Amerika

6. november 1921 gik 20-årige Meta sammen med veninden Anna ombord på damperen "Hellig Olav" i København.

I kufferten havde hun et brev fra politimesteren i Ribe, der opfordrede de, som Meta mødet under rejsen, til at tage godt imod hende og hjælpe hende på vej.

Målet for Meta pog Anna var at komme til Amerika.

13 dage senere, 19. november stod "Hellig Olav" ind i havnen i New York. Under hele sejladsen havde Meta lidt forfærdelig af søsyge. De 2 kvinder var ankommet på Ellis Island, hvor alle migranter skulle lade sig registrere før indrejsen i Amerika. De 2 veninder overnattede på banegården i New York, før de skiltes. Anna tog til familie i Iowa.

Meta tog toget til Dwight i Illinois, hvortil hendes 9 år ældre bror, Boi, var immigreret til i 1910. Her hos storebror startede Metas nye liv.

Metas navn var Meta Mikkeline Eskildsen. Hun var født på Laulundgård i Kalvslund 20. april 1901, som én ud af en børneflok på 6, hvoraf 3 rejste til Amerika, eller som vi betegner det i dag USA.

Hendes forældre var Niels Peder Eskildsen og Mette Eline, født Ehmsen.

Denne historie dukkede op efter at jeg havde arbejdet nogle år med slægtsforskning på min mors side. Hun hed Anna og var datter af Eskild Nielsen Eskildsen, Metas og Bois bror, der blev i Danmark og drev Laulundgård efter sin far.

Jeg husker fra min barndom et af de besøg, som Meta og hendes mand aflagde i Danmark. Længe prøvede jeg via de tilgængelige kilder at finde frem til efterkommere af Meta og Boi i USA, men uden held.

Jeg fandt nogle personer i USA med efternavnet Eskildsen, men jeg syntes i starten, at det var for grænseoverskridende blot at skrive "Hej med jer, jeg tror vi er i familie"

I januar måned i år tog jeg mod til mig og kontaktede dem via Facebook. Og jeg ramte plet. De var virkelig efterkommere af Meta og Boi fra Kalvslund. De var mine granfætre og kusiner, som jeg aldrig havde mødt.

Martin var taget til Amerika sammen med sin bror Carl Poulsen. De kom fra Bedsted.

Meta og Martin blev gift i 1924. De drev i mange år en benzintank og et motel på den kendte Route 66.

Boi Ehmsen Eskildsen blev gift med Mary Elizabeth Weir. Boi drev i mange år en forretning med salg af landbrugsredskaber og biler i Reddich i Illinois.

Der blev i løbet af foråret udvekslet en del mails om familierne i USA og i Danmark.

Det viste sig, at én af grankusinerne, Sharlene, et af Boy's børnebørn, i maj ville aflægge et besøg i Danmark. Det blev en anledning til at lære hinanden at kende, først i København på min arbejdsplads i Folketinget og senere hos min familie i Silkeborg.

I juli i år skulle jeg deltage i et møde i FN. Det bød på en mulighed for igen at mødes, denne gang i Sarasota, i Florida, hvor Metas datter, Ellen, bor. Hun er stadig aktiv med dans og maleri, trods sine 92 år.

Ellens søn Terry med konen Gerry bor også i Sarasota. De lagde hus til et familietræf, hvor vi i timevis snakkede om familierelationer og studerede gamle familiefotos og hørte historier om livet for de danskere, der emigrerede for godt 100 år siden.

Med til familietreffet var også en anden af Boi's børnebørn, Virden og hans kone, Mary, der bor i nærheden af Chicago.

Jeg rejste sammen med min kone Karen Marie og vores nabo Bente.

Det blev til en varm afsked, da vi tog derfra, med løfter om ,at det ikke er sidste gang, vi ser hinanden. Slægtsforskning kan føre til spændende oplevelser og nye bekendtskaber !!

Boy Ehmsen Eskildsen døde i Livingston, Illinois 10. oktober 1995, 103 år gammel

Meta Mikkeline Eskildsen døde 14. august 2002 i Dwight, Illinois 14. august 2002, 101 år gammel.

En 3. søster, Kjerstine "Didde" Eskildsen, emigrerede også til USA i 1925. Hun slog sig ned i Santa Barbara i Californien.

 

På billedet ses Meta og Boy på besøg i Kalvslund i 50'erne. I midten Hansigne - Eskild Eskildsens 2. kone.

 

BilagStørrelse
IMG_3640.JPG468.74 kB
| Emneord: