5 krav til USA

Grønland skal behandles liveværdigt - også af USA & Trump

I den amerikanske presse fremgår det, at Trump ville på besøg i Danmark. Han ville sågar købe Grønland.

Hvis det havde været 1. april, ville forklaringen naturligvis være let. Men det er et tegn på, at præsidenter som Trump ofte udvikler en magtfuldkommenhed og en selvovervurdering, der ofte kommer til at spænde ben for deres arbejde.

Har vidste tilsyneladende ikke engang, at Danmark ikke ejer Grønland, og at vi har indført selvstyre for 10 år siden. Selvstyret giver grønlænderne mulighed for gradvist at hjemtage politikområde efter politikområde. De kan dog ikke fuldt ud overtage udenrigs- og forsvarspolitik, før de beslutter sig for selvstændighed. Skulle grønlænderne ønske at gøre sig selvstændige, kan det ske ved en folkeafstemning. Et "salg" af Grønland er derfor ikke Danmarks, men Grønlands afgørelse.

Svaret fra Grønland (og bakket op af Danmark) var både enkelt og klart: Grønland er ikke til salg, men Grønland vil gerne samarbejde, også med USA.

Nogle investeringer bliver dog hurtigt til udenrigspolitik. Sidst, da kineserne gerne ville hjælpe med at bygge, finansiere og drive 3 nye lufthavne, som de ikke selv har penge til at finansiere. Meget hurtigt tog daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen til Grønland for at tilbyde et tilskud, et lån og en garanti i milliard-klassen. Det blev til en aftale, selvom Lars Løkke Rasmussen et par år tidligere havde udtrykt betænkelighed over så store investeringer i Grønland. Formålet var at holde kineserne ude af Danmarks interessesfære.

USA har tidligere tilbudt at købe Grønland, nemlig kort efter 2. verdenskrig. Den snak endte i stedet for med en aftale om at USA kunne etablere en række baser i Grønland, bl.a. den nuværende Pittuffik/Thule-base, hvor der i dag er installeret topmoderne radarudstyr, der skal sikre USA mod fjendtlige flyangreb. Officielt blev det aftalt, at USA ikke måtte opbevare eller overflyve Grønland med atombomber. Denne aftale blev dog omgået af den danske statsminister. Desuden blev det tydeligt, da et fly styrtede ned med 4 bomber, hvoraf 3 er fundet, og én måske stadig ligger under isen.

Aftalen indeholder en betingelse om, at UDSA ikke må ændre installationerne uden en gensidig aftale herom med Grønland og Danmark. For nogle få år siden ændrede USA grundlæggende radarsystemet uden at inddrage andre. Radarsystemet er ændret til at være en del af USA's våbenskjold, og Grønland er nu i højrisiko for at være bombemål for magter, der måtte ville angribe USA. USA benægter dog disse grundlæggende ændringer, og ingen regeringer har indtil nu haft modet til at kræve indflydelse på USA's gøren og laden i Pittuffik/Thulebasen.

Da Grønland pænt og høfligt meddelte, at Grønland ikke er til salg, blev Trump fornærmet og aflyste besøget i Danmark. Mette Frederiksen har dog de seneste dage forsøgt at gyde olie på vandene gennem en telefonsamtale, der straks gjorde ham glad igen.

Hvis der kommer et møde i stand i Danmark, er der mindst 5 emner, som Mette Frederiksen bør holde Trump fast på

1. Arktisk skal fastholdes som en militært lavspændingsområde – uden atomvåben. Desuden skal det sikres, at udviklingen i det følsomme område sker med hensyn til de mennesker, der bor i Arktis og med hensyn til klima og natur.

2. USA skal forpligte sig til at være en del af Parisaftalen om klima (som de har meldt sig ud af). Vi når ikke klimamålene, hvis ikke alle lande arbejder aktivt med for målene.

3. USA bør betale leje for Pittuffik/Thulebasen til Grønland, der indtil nu har stået gratis til rådighed for dem siden 1951.

4. USA bør sikre, at civilarbejdet på basen er til gavn for grønlænderne ved at sikre arbejdspladser og lærepladser til grønlænderne. USA tog for få år siden serviceaftalen på basen hjem til et USA-firma og brød dermed aftalen med Grønland og Danmark. De samme gælder for sø- og lufttransporten, som er på vej fra grønlandske virksomheder til amerikanske virksomheder.

5. Endelig bør USA rydde op på deres op mod 30 gamle amerikanske baser i Grønland, bl.a. på Camp Century, hvor radioaktiv affald er gravet ned i isen og truer havene, når isen smelter.

Jeg håber, at de sidste uger har gjort, at Trump har forstået, at Grønland skal behandles som ligeværdig partnere på den internationale scene, ikke som en
handelsvare.

 

| Emneord: