Højskolesange

Hører en sang om ramadanen i København til i højskolesangbogen?

Nej da! lyder det forudsigeligt fra Dansk Folkepartis og Liberal Alliance's værdikrigere.

Hvis man deltager i et møde på en højskole eller i Grænseforeningen kommer Højskolesangbogen ofte frem både ved start og slut. Det er en dejlig tradition.

En af de mest populære sange i Grænseforeningen er Danskerne Findes i Mange Modeller. Det er en sang som priser danskernes mangfoldighed, og i øvrigt skrevet af Ebbe Kløvedal Reich.

Hvis man tilhører arbejderbevægelsen eller venstrefløjen er en af de populære sange i samme sangbog ofte være Danmark for Folket.

I det lys kan det undre, at nogle værdidebattører er røget helt op under loftet, fordi det er foreslået, at en af de nye sange i Højskolesangbogen kan blive sangen Ramadan i København, skrevet af Isam B.

Alex Ahrendtsen (DF) vil ikke have sangen med, fordi det er en politisk provokerende sang. Henrik Dahl (LA) taler imod sangen, fordi en typisk dansk højskole er kristen og national.

Højskolesangbogens store værdi er, at den, ligesom Grænseforeningen, samler danskerne i al vores forskellighed, når det drejer sig om værdier og holdninger, så hvorfor ikke denne nye sang, der i øvrigt ikke er nogen tiljubling af hverken islam eller ramadanen. Det er en poetisk sang om en morgen på Nørrebro, hvor nogle er stået tidlig op for at spise og drikke før solen står op

Højskolesangbogen indeholder både politiske og religiøse sange. Det skal den forhåbentlig blive ved med, så det ikke bliver en smalsporet partisangbog eller en sangbog for de "rettroende", men sangbog for os alle.

 

Ramadan i København

Nymånens skæve smil Lyset på fjerde sal

Tegner liv på et gardin

Vækket af fugles tal'

Lys på lys Brænder i mørkets favn

Hånd ved hånd

Ramadan i København

Solen der når sin top

Cyklerne i en strøm

Varmen i byens krop

Blikket er fyldt af drøm Lys på lys

Kæmper for at fivej

Hånd ved hånd

Ramadan i København

Når skyggerne de er længst

Samler vi os igen

Ulvetime - så i seng

I stemmerne er et hjem

Lys på lys

Tiden der strækker sig

Hånd ved hånd

Ramadan i København

Himlen er aftenrød

Glasset der fyldes op

Dadler og mælk og brød

Glæden der følger trop

Lys på lys

Tændes i en hjemstavn

Hånd ved hånd

Ramadan i København

Stjernerne kigger ned

Kroppen vendt mod sydøst

Panden på tæppet

Ordene der søger trøst

Lys på lys

Taknem'lighed i Hans navn

Hånd ved hånd

Nu rammer dagen København

Ramadan i København

Ramadan i København

»Til trods for hvad man kan støde på af vildfarelser i debatten om vores sang, er formålet ikke på nogen måde at omvende nogen eller at prædike et religiøst budskab«, skriver forfatterne i en kronik (Politiken 7.8.2019).

| Emneord: