Intet lært af Rana Plaza

Fattigdommen i tøjindustrien er ikke ved at forsvinde, den forværres

En rapport fra den britiske NGO, Labour Behind The Label, afslører, at stort set ingen tøjfabrikanter kan garantere, at en eneste af de arbejdere, der syr deres tøj, får hvad der svarer til en leveløn. Til trods for CSR-indsatser går udviklingen i den gale retning, understreger en ekspert, fordi tøjindustrien er designet til hele tiden at tjene flere penge. Koste hvad det vil.

31 af virksomhederne kan ikke dokumentere, at en eneste af de ansatte på leverandørfabrikkerne får en såkaldt leveløn*. Blandt virksomhederne er Adidas, H&M, Inditex, Nike og PVH.

Enhedslistens solidaritets- og udviklingsordfører Christian Juhl, siger:

Det er skandaløst, at debatten om de globale arbejdsforhold i tøjindustrien i kølvandet på Rana Plaza for 6 år siden ikke har sat sig spor. Når der er fokus i medierne, lover de store koncerner guld og grønne skove, men når emnet er ude af rampelyset, fortsætter virksomhederne den kyniske & kapitalistiske udnyttelse af verdens arbejdere.

Jeg har haft flere samråd med ministre, der har indrømmet, at tingene er uacceptable og at der skal ske forbedringer i både Danmark, EU og FN. Men uden resultat. Intet sker.

Den tidligere VLAK-regering skar milliarder i dansk udviklingsbistand. Det medførte væsentlige forringelser i støtten til indsatsen for at opbygge stærke fagforeninger, sociale NGOer og kontrol med arbejdsmiljø og sikkerhed i 3. verden. Disse systemskader skal genoprettes med den nye regering. Både i bevillingerne til udviklingsarbejdet - og gennem en nyorientering af Folketingets udviklingsstrategi, som er retningsgivende for ministerens arbejde.

Valget i Danmark gav et nyt flertal, der forhåbentlig kærer sig mere om vilkårene for de arbejdere, som producerer det tøj, vi går i. Jeg har kaldt erhvervsministeren og udviklings- og solidaritetsministeren i samråd om de skandaløse afsløringer og om hvad de mener, der skal ske.

Læs Danwatchs' omtale af rapporten her

* Leveløn: The Global Living Wage Coalition definerer leveløn således: "Den betaling som arbejdere på et specifikt sted bør modtage for en standard arbejdsuge for at have råd til en anstændig levestandard til sig selv og sin familie. Elementer i en anstændig levestandard inkluderer vand, bolig, uddannelse, sundhedspleje, transport og andre essentielle behov herunder også uventede begivenheder"

Samrådsspørgsmål:
Fattigdommen i tøjindustrien er ikke ved at forsvinde, den forværres
En rapport fra den britiske NGO, Labour Behind The Label, afslører, at stort set ingen tøjfabrikanter kan garantere, at en eneste af de arbejdere, der syr deres tøj, får hvad der svarer til en leveløn. Til trods for CSR-indsatser går udviklingen i den gale retning, understreger en ekspert, fordi tøjindustrien er designet til hele tiden at tjene flere penge. Koste hvad det vil.
31 af virksomhederne kan ikke dokumentere, at en eneste af de ansatte på leverandørfabrikkerne får en såkaldt leveløn. Blandt virksomhederne er Adidas, H&M, Inditex, Nike og PVH.
A) Hvad mener ministrene, at der kan gøres for at rette op på de alvorlige forhold i tøjindustrien ?
B) Hvad kan ministrene gøre, for at den danske del af tøjindustrien og handelskæder sikrer ordentlige forhold ? Hvad kan der gøres, for at kunderne kan have sikkerhed for at produkterne er produceret under ordentlige, sikre og bæredygtige forhold ?
C) Vil ministrene tage initiativ til, at dansk udviklingsbistand ændres, så der sættes større fokus på arbejderrettigheder, faglig organisering og arbejdsmiljø & sikkerhed – og så dette område styrkes ?
D) Hvad vil ministrene gøre, for at der globalt gøres en effektiv indsats for at sikre ordentlige arbejdsforhold i tøjbranchen ? Hvilke initiativer vil regeringen tage i EU, OSCE og FN ?

Rapporten fra Labour Behind The Label

 

| Emneord: