Vaccine mod corona

Der bliver gjort en stor indsats kloden rundt for at finde en vaccine mod corona-virus.

Og det er godt, for mange mennesker vil dø af den virus, der lige nu sætter land efter land i en form for undtagelsestilstand.

Men indsatsen for at udvikle den rigtige vaccine skyldes også udsigten til at score kassen, når først vaccinen er i produktion. Produktion og udvikling ligger i dag i store internationale koncerner. Til den tid kan staterne komme til at konkurrere på at få fat i den – og måske overbyde hinanden for at få fat i den.

For få dage siden tilbød præsident Donald Trump og hans regering milliarder for et tysk medicinalselskab, der er i færd med at udvikle en vaccine mod coronavirus. Vaccinen skulle så målrettes USA's borgere alene.

Det er kun 3 år siden at den danske stat et af sine guldæg på dette område, Statens Serum Institut, til en saudisk medicinalvirksomhed.

Salget blev planlagt under Helle Thorning Schmidts regering i 2014 (parallelt med DONG-sagen) og gennemført i 2017 under Lars Løkke Rasmussens regering. Prisen endte på kun 15 mill. kr., selvom virksomheden blev værdisat til 285 mill. kr.

Statens Serum Institut har gennem årene sikret vaccine til børn og bl.a. vacciner mod polio, stivkrampe og kighoste.

Salget var en skandale, og mange, ikke mindst fagprofessionelle, protesterede. Kun Enhedslisten, SF og Alternativet stemte imod.

Udvikling og salg af medicin er en del af det, man kalder kritisk infrastruktur, og det bør overvejende ligge i offentligt regi eller i non-profit virksomheder, der har et offentligt formål.

Fordelen vil være, at indsatsen kunne samles på globalt plan – og forskerne kunne koordinere udviklingen dele deres viden.

Dermed vil vi hurtigere kunne få en vaccine, og den kunne deles med alle til en billigere pris.

Den aktuelle kritiske situation bør få os til at gentænke om det private marked er den bedste løsning på alle udfordringer.

| Emneord: