Informations ene øje

Avisen mener at krav om karantæne er et påskud for at holde arbejdere ude.

Det er tankevækkende, hvordan virkeligheden kan se forskelligt ud, alt efter hvor man sidder eller står.

Informations leder onsdag, med titlen "Corona som påskud", mere end antyder, at forslaget om at fokusere mere på arbejdere, der kommer fra corona-højrisikoområderne, er et forsøg på at lukke folk ude og sortere dem efter nationalitet.

Det er for mit vedkommende forkert.

Da jeg for efterhånden lang tid siden som arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten antydede, at det er ulogisk at turisten, der kommer fra Norditalien på det bestemteste bliver bedt om at gå i 2 ugers karantæne, mens arbejderen fra samme område uden opfordringer eller krav kan rejse ind i landet og fortsætte arbejdet på f.eks. en større byggeplads, var de alene ud fra det faktum, at virussen ikke kan kende forskel på turisten og arbejderen.

For mig handler det om sundhed på arbejdspladsen, og ikke et fokus på social dumping. Jeg tror, at arbejdspladserne, hvor mange går sammen i mange timer, og ofte tæt sammen, er og har været en overset smittekilde i vores iøvrigt omfattende indsats for at komme coronaen til livs.

Det - og eksempler på arbejdspladser uden organisering af det smitteforebyggende arbejde og etablering af hygiejne, der modsvarede smitterisikoen - var årsagen til at jeg overfor beskæftigelsesministeren pegede på behovet for en samlet indsats, som kunne bestå af

A) Øget fokus på smitte fra arbejdere, der kommer fra højrisiko-områder - i form af test eller karantæne, men jeg har ingen ideer om, at feks. de 4000 daglige pendlere over den dansk-tyske grænse skal i karantæne.

B) Arbejdstilsynet skal igen være til stede på arbejdspladserne - de blev ved udbruddet sendt hjem, på nær ved dødsulykker mm.

C) En oplysningskampagne på forskellige sprog om, hvordan man på den enkelte arbejdsplads bør indrette sig under corona-krisen.

Det tog lidt tid for regeringen at finde ud af, hvilket ministerium, der skulle se på sagen. Skulle det være sundhedsministeren, integrationsministeren eller beskæftigelsesministeren ?

Det endte heldigvis hos beskæftigelsesministeren. Så er der en reel chance for, at det kommer til at handle om arbejdsmiljø og sikkerhed på arbejdspladsen - og ikke alle mulige andre dagsordner, som Informations ledere fokuserer på.

Forhandlingerne er i øvrigt i skrivende stund endnu ikke kommet i gang. Vi har stadig det første forhandlingsmøde til gode.

Læs Informations leder her

 

 

| Emneord: