Virksomhederne har ansvar for corona-smitte

Virksomhederne skal have styr på corona - også for udenlandske arbejdere

Det er konklusionen efter et møde mellem beskæftigelsesministeren og arbejdsmarkeds- / arbejdsmiljøordførerne fredag.

I 7 punkter er der sat fokus på at minimere corona-smitten. Arbejdspladsen og Arbejdstilsynet kommer til at spille den vigtigste rolle

Jeg er ganske tilfreds med at regeringen (langt om længe!) har lyttet til vores råd. Det betyder, at de har fokuseret på indsatsen på arbejdspladserne som det vigtigste, og ikke lægger op til at gå karantæne-amok.

Den vigtigste indsats skal foregå på arbejdspladsen. Det er virksomhedernes ansvar at minimere smitterisikoen på det sted, hvor vi opholder os længst og tættest hver dag. Arbejdsgiveren skal instruere, sikre ordentlige velfærdsforhold, høj hygiejne, afstand og organisere arbejdet, så arbejdet kan foregå sundhedsmæssig forsvarligt. Og så skal de inddrage arbejdsmiljørepræsentanten. Det er klogt at lade parterne i de forskellige brancher komme med forslag til løsning af opgaven.

Der findes arbejdsgivere, som er ligeglade. Derfor skal Arbejdstilsynet ud at køre i fuld omfang og lave målrettet tilsyn. De skal have adgang til at give påbud (incl. strakspåbud og forbud) fra første besøg, hvis reglerne for smittebegrænsning ikke følges.

Det er vigtigt, at der sikres øget fokus på udenlandske arbejderes boligforhold, da der er alt for mange, der bor tæt sammen under ganske urimelige sanitære forhold og med stor smitterisiko.

Denne indsats kan suppleres af test på arbejdspladsen og ved grænsen af mennesker fra lande med højere smittetryk end DK - og i værste fald med karantæne.

Jeg ser frem til at arbejdsmarkedets parter og ordførerne i den kommende uge uddyber og præcisere de 7 punkter.

Ministerens forslag kan ses her

| Emneord: