Døden på arbejdspladsen

Kære Arbejdstilsyn – vi savner dig

"I takt med genåbningen er der behov for, at Arbejdstilsynet og andre offentlige tilsyn og kontrolmyndigheder følger med".
Sådan står der i aftalen mellem partilederne om genåbning af landet fra torsdag. Hvis der skulle være overensstemmelse mellem tekst og virkelighed, ville AT i dag være åbnet i fuld omfang for længe siden.

Det har været en skandale, at Arbejdstilsynet har ligget underdrejet under hele corona-krisen.

Der har været masser at se til på arbejdspladserne:

Asbest-skandale på supersygehus.Uklarhed om, hvordan man skal forholde sig til smitterisiko på byggepladser under corona-krisen.Italienske arbejdere er gået direkte fra flyveren til byggepladsen, mens turister er blevet bedt om at gå i 14 dages karantæne.Skandale med isocyanatdampe på BIO4 byggeriet for HFOR.Mange uklare situationer på skoler og i daginstitutioner, da de skulle lukke op og i gang.

Striben er lang, og nu hvor flere områder skal genåbne bliver behovet for kontrol og vejledning.

Arbejdstilsynet kan ikke følge med, når 2/3 af mandskabet er sendt hjem.

Oveni meddelte de, at udsætte det særlige corona-tilsyn på daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser, som ellers var planlagt til at skulle starte i maj.

Det betyder, at er hver dag er øget risiko for skader på liv og helbred på landets arbejdspladser.
Tænk, hvis Politiet under corona-krisen havde kørt på 1/3 kraft og ikke havde mandskab til at uddele bøder til unge, der kom for tæt på hinanden på Islands Brygge og Dronning Louises Bro.

Så ville der have lydt et ramaskrig især fra de borgerlige, der igen og igen taler imod en fuld åbning af Arbejdstilsynet, sidst inden mødet på Marienborg. Her udtalte Jakob Ellemann-Jensen, at han ikke ville prioritere at øge Arbejdstilsynets aktiviteter. Det er vigtigere at få flere danskere i job end at øge Arbejdstilsynets indsats på danske arbejdspladser, sagde han.

Ellemann-Jensens holdning er rystende. Vi står midt i en sundhedskrise og har igangsat en genåbning af samfundet. Vi har aldrig haft større behov for at Arbejdstilsynet tjekker sundheden og sikkerheden på arbejdspladserne. Han vil gerne sende mennesker ud at arbejde, men han afviser at beskytte dem og sikre deres arbejdsmiljø.

Heldigvis besluttede partilederne ikke, i hvilket tempo, at Arbejdstilsynet skal op i fulde om drejninger.

Det er overladt til beskæftigelsesministeren og Arbejdstilsynet.

For 9. uge i træk vil min utålmodige besked til ministeren være: Arbejdstilsynet skal ud at køre i fuld drift – og det kan kun gå for langsomt.

 

| Emneord: