Forhandlinger om en ny udviklingspolitisk strategi

I 2021 skal Folketingets partier forhandle om en ny udviklingspolitisk strategi. Enhedslisten deltager i forhandlingerne med udgangspunkt i nedenfor beskrevne standpunkter. Enhedslisten mener, at forhandlinger skal ses i lyset af den historisk lave bistand. For Enhedslisten er det afgørende, at der rettes op på den skæve kurs i den gamle strategi, der havde for stort fokus på dansk egen interesse. Dansk udviklingspolitik skal have afsæt i en rettighedsbaseret og fattigdomsorienteret bistand, hvor ulighedsbekæmpelse, civilsamfund og en bæredygtig udvikling er i centrum.
En udviklingsbistand på 1 % af BNI
Udviklingsbistanden skal øges, og den skal bruges på det den er beregnet til, nemlig bistand til udvikling. På den lange bane skal Danmark nå en udviklingsbistand på 1 % af BNI.
En additionel klimabistand på 0,5 % af BNI
Klimabistand skal være ny og additionel jf. vores internationale forpligtigelser. Verdens fattigste skal ikke betale for de problemer rige landes overforbrug har skabt. Derfor skal klimabistand ikke tages fra udviklingsbistanden, selvom udviklingsbistand også skal være grøn og klimaansvarlig. Der skal ligges størst vægt på klimatilpasning og de mest sårbare lande. Der skal sikres gennemsigtighed og præcis afrapportering af klimabistanden.
En rettighedsbaseret og fattigdomsorienteret bistand
Dansk udviklingsbistand skal være rettighedsbaseret og fattigdomsorienteret. Dette er afgørende for opnåelse af verdensmålene, og skal stå centralt i strategien. Strategien bør bygge på forpligtelsen 'Leaving no one behind'.
Bekæmpelse af ulighed
Verdensmål 10 om at mindske ulighed mellem rige og fattige lande, og mellem mennesker internt i lande, skal stå helt centralt i den nye strategi. Udviklingsbistanden skal hjælpe til at nedbringe økonomisk, social og politisk ulighed, og ulige rettigheder og muligheder på baggrund af køn, etnicitet, seksualitet, religion, alder, klasse, handicap eller social status.
Biodiversitet og sunde økosystemer
Der skal være en højt prioriteret indsats ift. miljø og biodiversitet, samt beskyttelse og genopretning af økosystemer. Naturbaserede løsninger skal i fokus. Støtte til UNEP og IUCN.
Grøn omstilling, madsuverænitet og agroøkologi
Retfærdig fordeling, demokratisk kontrol og ansvarlig brug af verdens naturressourcer er afgørende for at sikre udvikling. Bedre vilkår for bæredygtigt smålandbrug og –fiskeri, herunder støtte til agroøkologi, er vigtigt for at styrke kampen for madsuverænitet og imod ulighed. Verdensmål 14 og 15 bør implementeres i den nye strategi. Støtte til IFAD og FAO.
Styrkelse af demokratiske rettigheder og stærke civilsamfund
Civilsamfundsindsatsen er afgørende for en god udviklingsbistand. I den nuværende strategi er der alt for stort fokus på dansk egeninteresse, herunder særligt, hvad danske virksomheder kan få ud af bistanden. I den kommende strategi skal der være større fokus på civilsamfundsindsatser, kollektive løsninger og lokal demokrati.
Universelle velfærdsydelser og opbygning af robuste skattesystemer
Det er vigtigt med støtte til universelle velfærdsydelser for at sikre bedre vilkår og mindre ulighed. Muligheden for at sikre velfærdsydelser hænger sammen med stærke retfærdige skattesystemer, gældsafskrivning og bekæmpelse af skattesnyd, skattely og korruption.
Stærke og uafhængige fagforeninger
En forudsætning for at bekæmpe ulighed og fattigdom er, at mennesker organiserer sig. En særlig vigtig organisering er den, der sker på arbejdsmarkedet, når arbejdere danner fagforeninger, der kæmper for bedre løn, kortere arbejdstid, arbejdsmiljø, sikkerhed og pension til alderdommen. Vigtigt med støtte til ILO.
En solidarisk og forebyggende pandemiindsats
Coronakrisen rammer hårdest, hvor fattigdommen er størst og de offentlige sundhedssystemer svagest. Corona får sult til at stige og bistand til at falde. Der er brug for stærke sundhedssystemer, fokus på mental sundhed, forebyggelse af fremtidig pandemier og en solidarisk fordeling af vacciner. Vi skal samtidig sikre biodiversiteten som et værn mod vira.
Fokus på piger, kvinder, LGBT+, oprindelige folk og mennesker med handicap
Der skal være fokus på rettigheder og muligheder for piger, kvinder, LGBT+, mennesker med handicap og oprindelige folk. Seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder er afgørende. Danmark skal prioritere adgang til og oplysning om prævention, sikker abort og seksualitetsundervisning. Princippet om 'Leaving no one behind' sikres med målrettede indsatser for marginaliserede, herunder mennesker med handicap, LGBT+ og oprindelig folk.
FN fremfor EU
Den multilaterale bistand skal have hovedfokus på FN-institutionerne, der er garant for en rettighedsbaseret og fredelig tilgang til udvikling. Her gælder bl.a. et fokus på UNDP og WHO, der spiller en vigtig rolle i coronaindsatsen. Det er samtidig vigtigt, at Danmark gør en indsats for at sikre fattige landes indflydelse i internationale fora.
Uddannelse til alle
Uddannelse er afgørende for en bæredygtig langsigtet udvikling og er et centralt værktøj i kampen mod ulighed. Uddannelse styrker børn, unge, piger, kvinder og udsatte gruppers muligheder.
Beskyttelse og udvikling af kunst og kultur
Kunst, kultur og kunstneriske rettigheder er vigtigt. Danmark har ratificeret 2005-konvention, om beskyttelse og udvikling af kunst og kulturliv i udviklingslandene. Det skal afspejles strategien.
Fokus på lokale løsninger og skrøbelighed i den humanitære bistand
Verden har et rekordhøjt antal flygtninge og fordrevne. Størstedelen i områder præget af skrøbelighed, konflikt og klimaforandringer. Danmark skal prioritere den humanitære bistand. Der skal særligt være fokus på lokale løsninger og klimatilpasning. Danmark skal samtidig arbejde for en styrkelse af den humanitære folkeret og de humanitære principper.
Freds- og konfliktforebyggelse
Freds- og konfliktforebyggelse skal stå centralt.
Kohærens
Princippet om, at andre politikområder ikke må skade udviklingsbistanden er afgørende. Handelspolitik ikke skade udviklingsmålene. Derfor er det vigtigt at styrke arbejdet med due dilligence og ansvarlige bæredygtige værdikæder. Udenrigspolitik skal støtte op om udviklingsmålene. Danmark skal eksempelvis bidrage til en styrkelse af den internationale retsorden, og grøn omstilling ikke må ske på bekostning af menneskerettigheder.
Udviklingsbistand skal gå til udvikling
Tilbagetagelse af afviste asylansøgere, oprettelse af modtagecentre i syd og finansiering af flygtningemodtagelse i Danmark er ikke udvikling. Handel med asylsøgere skal ikke være en del af den nye strategi.
Udviklingsbistand skal ikke være skjult erhvervsstøtte
Udviklingsbistanden skal bruges på en bæredygtig udvikling i Syd, ikke på skjult erhvervsstøtte til danske virksomheder.
Gavebistand fremfor lånebistand
Udviklingsbistanden skal ikke gives som dyre lån, så lande i Syd forgældes.
Øget gennemsigtighed og flere kompetencer
Der er brug for en større udviklingsfaglighed i udenrigsministeriet, menneskerettighedsmedarbejdere på ambassader i Syd, samt samarbejde om ambassader med nordiske lande. Der er endvidere brug for større gennemsigtighed ift. hvor udviklingsbistand og klimabistand ender, og om bistanden har den ønskede effekt.

Enhedslisten d. 16. februar 2021
Christian Juhl, udviklingspolitisk ordfører og Anne Rehder, udviklingspolitisk rådgiver