Folketinget bør anerkende Israel som et apartheid-styre

Det er tid til, at Folketinget anerkender Israels politiske styre for, hvad det er: et apartheidstyre. Det er både et vigtigt udenrigspolitisk signal og en juridisk definition, der giver bedre muligheder for at kæmpe mod styre økonomisk og politisk, skriver Christian Juhl, Eva Flyvholm og Leila Stockmarr fra Enhedslisten i dette debatindlæg

Nu kan vi ikke sige, at vi ikke vidste det: At Israel udøver apartheid. En af verdens mest anerkendte menneskerettighedsorganisationer Human Rights Watch konkluderer nu, at Israel praktiserer apartheid i Østjerusalem, på Vestbredden og i Gaza. Det er meget skelsættende, fordi det ikke er en politisk dom eller analyse, men en juridisk vurdering, at de faktiske forhold og den første politik over palæstinenserne. Det bør vi som parlamentarikere tage meget alvorligt og handle på. I alt for mange år er Israel sluppet afsted med systematiske krænkelser, og vi, der har kaldt det apartheid, er ofte blevet skammet ud.

Med afsæt i rapporten vil Enhedslisten nu bede Folketinget om at anerkende Israels politik som apartheid og Israels styre som et apartheidstyre. Det skal vi gøre, både fordi det er vigtigt, at vi fører vores udenrigspolitik på et sagligt, juridisk grundlag, og fordi den juridiske definition giver os mulighed for at sikre, at vi - som eksterne aktører - ikke bidrager økonomisk og politisk til at opretholde apartheidpolitikken. At sige nej til apartheid handler ikke om at være pro-Palæstina eller pro-Israel. Det handler om at sige nej til systematisk undertrykkelse og diskrimination af en hel befolkningsgruppe.

Apartheid er ikke blot en historisk analogi til det, der for eksempel skete i Sydafrika. Apartheid er, som rapporten beskriver det, en juridisk term for en forbrydelse mod menneskeheden nedfældet i Apartheid-konventionen. Forbrydelsen består i 1) alvorlige brud på en (etnisk) gruppes fundamentale rettigheder begået i omfattende eller systematisk grad 2) med diskriminerende intention.

Human Rights Watch konkluderer, at Israels politik mod palæstinenserne kvalificerer sig som apartheid inden for den definition. Israels behandling af palæstinensere, konfiskering af privat jord, forbud mod at bygge og bebo områder, mange års begrænsninger i bevægelsesfriheden og basale civile rettigheder danner grundlag for vurderingen. Rapporten vurderer ydermere, at den israelske regering har demonstreret intention om at sikre jødiske israelere dominans over palæstinensere i Israel og de besatte områder. Intentionen er koblet til systematisk undertrykkelse af palæstinensere og inhumane handlinger mod dem. Når disse forhold optræder sammen, konstituerer det forbrydelsen mod menneskeheden: apartheid.

Nu har vi sort på hvidt den juridiske vurdering fra en af de mest respekterede organisationer i verden. Der er ikke flere undskyldninger eller figenblade at gemme sig bag.

Folketinget bør anerkende vurderingen og anerkende, at Israel praktiserer apartheid. Vi må og kan ikke se igennem fingre med så systematiske og alvorlige forbrydelser. Human Rights Watch opfordrer regeringer til at tage stilling og sige fra over for apartheid. Det ansvar skal vi tage på os.

Christian Juhl, Eva Flyvholm og Leila Stockmarr er hhv. palæstinaordfører, udenrigsordfører og folketingskandidat for Enhedslisten.

| Emneord: