USAs blokade af Cuba skal ophæves

Demonstrationerne i Cuba er der største i landet i mange år.

Demonstranterne råbte på frihed og at præsidenten må træde tilbage. De blev flere steder stoppet af politi og sikkerhedsstyrker.
Demonstrationerne kommer som en reaktion på en forværret økonomisk situation i landet.
Mangel på mad, medicin og andre livsfornødenheder er kombineret med strømafbrydelser og en forværret coronasituation. Den cubanske økonomien blev i 2020 forringet med 11 pct. og forringelserne er fortsat i 2021. Inflationen er stor og priserne på forbrugsvarer stiger.
Der er for mig ingen tvivl om at kredse i USA prøver at spille ind i den alvorlige situation og på flere måder prøver at puste til ilden.
Men situationen i landet er alvorlig nok til at kravene fra demonstranterne må tages alvorligt af den cubanske regering. Også kritikken af brud på menneskerettigheder.
Hvis USA skal handle i den aktuelle situation, må det være ved at ophæve den ødelæggende økonomiske blokade af Cuba, som har varet i 59 år, og som er en af de væsentligste årsager til landets anstrengte økonomi.
Joe Biden anklagede under valgkampen Trump for at have strammet blokaden mod Cuba og intet gjort for at fremme demokrati og menneskerettigheder. Men Biden tøver selv med at handle i den retning.
FNs generalforsamling har i juni måned vedtaget en fordømmelse af USAs blokade af Cuba, og 184 af medlemslandene står bag opfordringen til Biden om at ophæve blokaden.
Nødhjælp og humanitær hjælp er undtaget USAs blokade, men virksomheder afstår fra at hjælpe Cuba af frygt for bøder eller udelukkelse fra det amerikanske marked.
Den danske regering bør - evt. i samarbejde med de nordiske lande - gå forrest og hjælpe Cuba med at bekæmpe coronaen og følge aktivt op på FNs beslutning ved at hjælpe landet med den anstrengte økonomi.