En misforståelse kan betyde en atomkatastrofe


Lørdag d. 6. august er det 77 år siden at amerikanerne kastede atombomben over Hiroshima.
Siden da har 9 lande i verden anskaffet sig dette verdens voldsomste våben, nemlig USA, Kina, Frankrig, Storbritannien, Rusland, Indien, Israel, Pakistan og Nordkorea.
De råder tilsammen over 5.428 atomsprænghoveder, nok til at lægge al liv øde i alle klodens storby øde.
FN's generalsekretær, António Guterres, taler i disse dage med store bogstaver ved FNs konference for ikke-spredning af atomvåben i New York.
- Menneskeheden er kun en misforståelse, en fejlberegning væk fra atomar tilintetgørelse, udtalte António Guterres, der mener, at verden står overfor en atomtrussel, som ikke er set siden toppen af den kolde krig.
Han henviser til krigen i Ukraine, Mellemøsten og spændingerne på den koreanske halvø som situationer, der kan eskaleres ud i atomkrig.
Vores danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S), deltager også i konferencen.
Vi ønsker en verden uden atomvåben, siger han. Men så længe, at eksempelvis Putin truer med at bruge atomvåben, så er vi nødt til at have dem som afskrækkelse over for, at han nogensinde kunne finde på at gøre det.
Han ignorerer, at FNs krav er en forhandlet nedrustning, hvor alle 9 atomvåbenlande skal destruere deres våben.
Hvis ingen vil tage det første skridt til forhandlinger, der kan sikre en balanceret destruktion af atomvåbnene. Dermed er Jeppe Kofod og de andre NATO-udenrigsministre med til at fastholde risikoen for en dødbringende misforståelse.
Det er ikke nok, at kontrollere atomvåbnene og sikre ikke-spredning.
De nordiske lande bør går foran og støtter FN-generalsekretærens, krav om at få gang i forhandlingerne om helt at forbyde atomvåben.

| Emneord: