Silkeborg støtter syrerne

Tak til jer, der har sat denne aktivitet i gang og har dannet "Silkeborg støtter syrerne"

Lige så længe jeg har siddet i Folketinget - til september er det 11 år - har der fra især højrefløjen - men desværre også socialdemokraterne - været foreslået stramninger for flygtningene i Danmark.

Det skal efter deres mening være ubehageligt at være flygtning i vores land - begrænsede muligheder, en lav ydelse, hvis man venter på afgørelser osv.

I dette forår stillede Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti (der konkurrerer om at stille de skrappeste forslag) mere end 100 forslag til stramninger i Folketinget.
Heldigvis blev stort set ingen af dem vedtaget.
Men det er også galt nok som det er.

Danmark og Ungarn er de eneste lande i EU, der sender syriske flygtninge tilbage til Damaskus.
Vi har fået alvorlig kritik for det fra EU parlamentet, fra FN, fra Human Right Watch, Amnesty og andre humanitære organisationer.

De danske myndigheder inddrager syriske opholdstilladelser med henvisning til en landerapporter fra 2019, der er udarbejdet af Udlændingestyrelsen. Rapporten siger, at forholdene i Damaskus er sikre.

Det er stort set alle andre lande i EU uenige i.
Det er FNs flygtninge organisation UNHCR også uenige i. De vurderer, at ingen områder i Syrien er sikre.
Amnesty og Human Right Watch har endda dokumenteret, at flygtninge, der er vendt tilbage til Syrien, risikere voldtægt, tortur og drab.

Holland har nu stoppet tilbagesending af flygtninge, der som første land er kommet til Danmark, og herefter rejst videre til Holland. Det har de ifølge de internationale konventioner ret til. Men de gør det ikke, fordi de mener, at Danmark udsætter flygtningene for fare ved at sende dem til Damaskus. Så galt står det til.

Vi skal sikre, at Udenrigsministeriet laver en ny landerapporter, der bygger på de reelle forhold.

Både Alternativets MFer Thorstein Gejl og min kollega i Enhedslistens folketingsgruppe, flygtningeordfører Rosa Lund, har rejst kravet i Folketinget.

Jeg er sikker på, at en ny landevurdering vil betyde, at de danske myndigheder er nødt til at stoppe med at sende flygtninge til Syrien.

Det er en skændsel, at den slags sker under en socialdemokratiske regering.
Indtil det bliver stoppet, må vi bakke om Mariam, og alle andre, der er truet af hjemsendelse.

Regeringen har indset, at vi skal behandle - nogle - flygtninge ordentligt. Vi har i Folketinget lavet særlove for flygtninge fra Ukraine. De bliver behandlet bedre end andre flygtninge, de kan arbejde fra første dag, børnene kommer i skole, og mange bor privat.

Men hvorfor denne forskelsbehandling ? Hvorfor denne diskrimination. Alle flygtninge - uanset om de kommer fra Ukraine, Syrien, Irak, Afghanistan, Palæstina - skal behandles ordentlig, når der er krig i deres lande.

Hvis regeringens praksis om hjemsendelse til Syrien skal ændres, er det ikke nok, at vi er 30 mennesker i Silkeborg, der protesterer, synger og holder tale hver torsdag. Vi skal vi være flere.
Og vi skal have andre byer med.

Jeg vil efter sommerferien kontakte alle Enhedslistens lokalafdelinger og opfordre til, at de også finder en måde at protestere på, så kravet kan komme fra hele landet.

Indtil det bliver stoppet, støtter vi Mariam i Silkeborg, der har fået besked på at hun skal sendes tilbage til Syrien.
Men der er mange andre end Mariam, der risikerer samme skæbne.

Derfor må vi have andre byer til at protestere.
Jeg vil gerne opfordre jer alle til at kontakte gode venner i Silkeborg til at være med de kommende torsdag Men også til at kontakte gode venner i andre byer og opfordre dem til at sætte gang i protester, hvor de bor.

Jeg kan godt forstå, hvis nogen måtte mene, at torsdags-protesterne i er en dråbe i havet - men hvis vi gør det godt, kan vi blive den dråbe, der får glasset til at løbe over - der får regeringen til at stoppe hjemsendelserne.

Tale holdt på Torvet i Silkeborg juli 2022

| Emneord: