1,1 mia. kr. samler støv

Pengene kan bruges mod Corona-smitte

Mens vi alle bekæmper Coronaen og prøver at stoppe smitten, så er der stadig lang vej til Corona-sikre arbejdspladser.

Der er brug for rådgivning og konkret hjælp, og Fagbevægelsens Hovedorganisation har en række konkrete forslag, som kan bidrage til større sikkerhed for de ansatte ude på landets arbejdspladser. Det koster selvfølgelig penge, og derfor er det absurd at der står mere end 1,1 mia. kr. uforbrugte hen i Fonden for forebyggelse og fastholdelse. En fond der i sin tid skulle understøtte et bedre arbejdsmiljø, men som den forrige minister Troels Lund Poulsen (V) nægtede at bruge af.

Vi skal tage Corona-smitte på arbejdspladsen hamrende alvorligt. Jo mere vi kan gøre i fællesskab for at beskytte de ansatte mod smitte, des mere hjælper vi samfundet. Derfor er rådgivning og konkret hjælp til virksomhederne og de ansatte vitalt. Det kan finansieres de uforbrugte midler i Fonden for forebyggelse og fastholdelse til.

Fagbevægelsens Hovedorganisation har peget på, at midlerne kan tages i anvendelse nu, da budgetloven er suspenderet i 2020. Det er jeg helt enig i, og FHs forslag er glimrende, og enkelte nogle vi endda har foreslået. Den indsats kan kun gå for langsomt med at komme i gang.

Regeringen må tage et skridt frem og styrke indsatsen mod Corona-smitte ude på landets arbejdspladser. Midlerne til den indsats kan de passende tage fra den 1,1 mia. kr. i Fonden for forebyggelse og fastholdelse, som netop blev skabt for at forbedre arbejdsmiljøet, men som den tidligere minister Troels Lund Poulsen nægtede at bruge.

Spørgsmål til ministeren

1. Ministeren bedes oplyse, hvor mange penge der dags dato er i Fonden for forebyggelse og fastholdelse. Der bedes oplyst om både opsparede og uforbrugte midler.

2. Ministeren bedes oplyse, hvorvidt suspensionen budgetloven i 2020 betyder, at pengene i Fonden til forebyggelse og fastholdelse kan anvendes til deres formål.

3. Ministeren bedes kommentere hvorvidt han vil tage initiativ til at realisere FHs opfordring til at bruge dele af midlerne i Fonden til forebyggelse og fastholdelse til tre specifikke indsatser:
A) 50 mio. kr. til Forebyggelsespakker i nedslidningstruede brancher;

B) 25 mio. kr. til Coronarejsehold – vejledning om smitteforebyggelse og arbejdsmiljø;

C) Støtte til professionel arbejdsmiljørådgivning om corona. Forslagene er omtalt her

 

Læs om Enhedslistens Corona-forslag her

 

| Emneord: