Arnes tur

Der er gode takter i regeringens forslag, men...

De gode takter

Ordningen dækker en gruppe med mange år på arbejdsmarkedet, som i dag ikke er dækket.

Ydelsen udbetales uafhængig af ægtefælleindtægt og andre ydelser.

Den finansieres af de, der bedst har råd.

Men der er også grimme skygger

Det s√•kaldte velf√¶rdsforlig, betyder at pensionsalderen fortsat vil stige. Socialdemokraterne tilsluttede sig forliget under den foruds√¶tning, at efterl√łnnen kan forts√¶tte. Forslaget l√łser ikke dette problem. Tv√¶rtimod vil den stigende pensionsalder udhule Arne-modellen. Derfor skal den automatiske stigning i pensionsalder stoppes samtidig.

Forslaget g√¶lder kun for de, der har mindre end 2 mill. i pensionsopsparingen. Det betyder, at der i 2040 (if√łlge Per H Jensen fra √Ölborg) ikke l√¶ngere er nogen, som vil f√• gavn af Arne-modellen. Modellen er i sin nuv√¶rende form ikke langtidsholdbar. En aftale b√łr sikre, at flere er omfattet.

Forslaget g√¶lder ikke en r√¶kke fag med nedslidende arbejde, men som f√łrst p√• grund af f.eks. uddannelse er kommet p√• arbejdsmarkedet efter at de er fyldt 20 √•r.

Ydelsens st√łrrelser meget skrabet. Den b√łr tr√¶de i stedet for efterl√łnnen, der ligger/l√• p√• dagpengeniveauet. Men forslaget tager udgangspunkt i folkepensionens lavere niveau. Derfor skal ydelsen s√¶ttes op.

Finansieringen tages af det s√•kaldte r√•derum. Det betyder, at der i kommende finanslove sk√¶res p√• udgifter til andre dele af velf√¶rden for at f√• √łkonomisk r√•derum til den nye pensionsordning.

Snakken om mennesker, der er slidt/nedslidte stopper ikke med dette forslag. M√•let er et godt arbejdsliv, hvor alle mennesker udvikler sig og er aktive hele livet. Arbejdspladserne skal laves grundl√¶ggende om, s√• flere kan arbejde s√• l√¶nge de har lyst, ikke s√• l√¶nge de har helbred til det. Det betyder en massiv forbedring af arbejdsmilj√łet parallelt med forhandlinger om pensionsordningen.

Der bliver nok at tage fat på i de kommende måneders forhandlinger.

| Emneord: